Печат на тази страница

Почина един от китайските доктори, подали първите сигнали за коронавируса

06 Фев 2020 18:57

34-годишният д-р Ли Вънкян - един от 8-те китайски доктори, подали първите сигнали за коронавируса, е починал днес, 6-и февруари.

Офталмологът д-р Ли Вънкян се превърна донякъде в национален герой в Китай, след като беше един от 8-те лекари, на които преди време полицията наложи дисциплиниращи мерки, след като медиците започнаха да предупреждават колегите си да носят защитно облекло заради нов вирус, подобен на SARS (ТОРС), припомня БНР.

На 30 декември 2019 година Ли Вънкян "пусна бомба" в популярното китайско приложение за съобщения WeChat сред своята група от бивши възпитаници на медицинско училище в град Ухан: Седем пациенти от местен пазар за морски дарове са били диагностицирани с болест, подобна на SARS (ТОРС) и поставени под карантина в неговата болница.

Тогава той обясни, че според теста, който е видял, заболяването е коронавирус - голямо семейство от вируси, което включва и Тежкия остър респираторен синдром (SARS). Спомените за SARS оставиха дълбоки следи в Китай, където пандемията през 2003 година уби стотици след дълго прикриване от страна на властите в страната. "Исках само да напомня на моите съученици да внимават", каза той.

34-годишният лекар казал на приятелите си да предупреждават близките си насаме, но дамо в рамките на часове тази споделена от него информация достигнала до много китайци.

"Когато видях как информацията циркулира онлайн, разбрах, че това е извън моя контрол и вероятно ще бъда наказан", посочи Ли Вънкян, който се оказва прав.

Скоро след като публикува съобщението, Ли е посетен от китайски политик и от служители на Бюрото за обществена сигурност, които му казали да подпише писмо, в което е обвинен, че "прави неверни коментари", които "силно нарушават обществения ред" и разпространява неверни слухове в Ухан. Той е един от неколцината местни медици, нарочени от полицията, че се опитват да раздухват новината за смъртоносния вирус в първите седмици на вирусното огнище.

 

Оттогава новият корона вирус вече отне живота на над 500 човека, а броят на заразените доближи 30 000, включително и Ли Вънкян.

През миналия уикенд д-р Ли Вънкян обаче съобщи за CNN, че и той се е заразил със смъртоносния вирус, след като преди това на няколко пъти е имал отрицателни тестове.

"Днес тестването за нуклеинова киселина показа положителен резултат. Накрая бях диагностициран", заяви той във видеоклип, който беше широко гледан в интернет.

А днес китайската държавна медия Global Times обяви в Туитър, че 34-годишният д-р Ли Вънкян е починал днес.

Все още не достигнат пикът

Световната здравна организация заяви в четвъртък, че е твърде рано да се каже, че епидемията от коронавирус в Китай е достигнал своя пик, но все пак отбеляза като позитивна новината, че сряда е първият ден, когато общият брой на нови случаи със заразени в Китай е спаднал (?).

Броят на починалите от новия коронавирус в континенталния Китай нарасна до сряда включително със 73 до 563, а броят на потвърдените заразени във втората по големина световна икономика достигна 28 018 от 24 324 към вторник включително. СЗО вероятно има предвид, че в сряда броят на зарезените се е увеличил с 3 694, докато във вторник - увеличението беше 3 886.

Майк Райън от СЗО заяви, че в провинция Хубей - центъра на вирусното огнище - се наблюдава постоянно увеличаване на случаите на заразени, но подобно увеличение не се наблюдава в други провинции на Китай.

Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че все още няма ваксина или лечение за коронавируса.

Той подчерта, че разработването на ваксина и терапевтичните средства за болестта ще отнеме време, тъй като все още има "много неща, които не знаем" за новия коронавирус, като източника на огнището и "естествен резервоар." Д-р Гебрейесус отбеляза, че трябва да се знае повече за вируса, за да може той да бъде "правилно" преборен и добави отново, че следващата седмица ще се проведе форум в Женева за определяне на приоритетите на научните изследвания

По-рано днес ръководителят на тестването на лекарството Remdesivir на американската фирма Gilead върху пациенти с коронавирус заяви, че досега клиничните изпитания не показват никакви резултати, въпреки някои други съобщения, в които се твърди, че лекарството е излекувано над 200 пациенти.

Тайвански медии пък съобщиха снощи, че действителният брой на заразените и починалите от коронавирус хора е много по-голям от предложените официални китайски данни, като се говори за над 154 000 заразени и около 24 000 загинали от вирусната епидемия.

Main Menu