СЗО: Наблюдава се спад в случаите на COVID-19

18 Фев 2020 06:58

Предоставените от Китай последни данни за заразените с коронавируса хора сочат намаляване на новите случаи, но "всеки сценарий е на масата", що се отнася за развитието на епидемията, оповести Световната здравна организация (СЗО), предава БТА.

Нейният генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че публикуваният от Пекин документ за над 44 хиляди потвърдени носители на вируса хвърлят поглед върху възрастовите граници на заболелите, остротата на болестта и нивата на смъртност.

"Данните също показват спад в новите случаи", каза етиопецът пред репортери, но по думите му "тази тенденция трябва да се тълкува много внимателно", защото "тенденциите могат да се променят". "Прекалено рано е да кажем, дали това дали този спад ще продължи. Всеки сценарий е все още на масата", заключи Гебрейесус.

 

Китай е обявил 70 635 случая на COVID-19, сред които 1772 с летален изход. За последните 24 часа Китай е съобщил за 2051 нови случая, вкл. след лабораторни тестове или клинични наблюдения, обикновено скенер на гръдния кош, каза шефът на СЗО.

Той добави, че в 25 други държави са регистрирани под 700 случая на вируса.

Според директора на спешната програма на СЗО д-р Майк Райън същественият въпрос е дали е налице ефективно предаване на вируса извън Китай, но "понастоящем не наблюдаваме това". По адрес на Китай лекарят каза, че вирусът напада четирима от всеки 100 хиляди жители на град Ухан и околната провинция Хубей.

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в Китай е 1868, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайските власти.

Броят на новите заразени с вируса е 1886 души.

Общият брой на заразените с коронавируса е 72 436.

Main Menu