Няма нов заразен в Ухан, Австрия затвори Тирол, втори смъртен случай в Турция

19 Мар 2020 07:27

Централният китайски град Ухан, епицентърът на епидемията от коронавируса в Китай, не е регистрирал за пръв път нито един нов случай на заразяване. Същевременно привнесените случаи в Китай бележат рекордно увеличение, а по този показател води столицата Пекин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Привнесените отвън инфекции представляват и всички новопотвърдени случаи в континентален Китай. Това поставя властите под още по-голям натиск да проверяват внимателно пътуващите по основните транспортни възли.

За вчерашния ден в континентален Китай има 34 новопотвърдени случая, съобщи китайската Национална здравна комисия. Предишния ден те бяха двойно по-малко, 13.

От тези 34 привнесени инфекции, 21 от случаите са в Пекин.

С това общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай дотук е 80 928, посочи днес здравната комисия.

Към края на вчерашния ден броят на починалите в континентален Китай е бил 3245, с осем повече от предишния ден.

В централната провинция Хубей има осем нови смъртни случая, шест от които са в столицата на провинцията - Ухан.

 

Южна Корея съобщи днес за 152 нови случая на коронавирус, с което националният брой там става 8565, съобщи Корейският център за контрол и превенция на заболяванията.

Преди това в продължение на четири последователни дни до вчера Южна Корея отчиташе по по-малко от 100 нови инфекции.

Междувременно швейцарските власти съобщиха, че заради епидемията от коронавируса ще бъде отложен насроченият за май референдум за имиграцията, предаде ДПА.

"Ситуацията, възникнала заради КОВИД-19, прави невъзможно провеждането на информационна кампания и митинги на избиратели, а така партиите и другите политически играчи не могат да провеждат срещи и да излагат своите позиции", обясни правителството.

Референдумът бе иницииран от дясната Швейцарска народна партия, която искаше избирателите да подкрепят прекратяването на споразумението за свободно движение на работници между Европейския съюз и Швейцария (която не е член на ЕС).

Референдумът може да се състои през септември или ноември в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Вчера швейцарските здравни власти съобщиха, че броят на потвърдените случаи на коронавируса е достигнал 2772, като само за последното денонощие се е бил увеличил с над 500. Починалите вече са 21 - със 7 повече от предишния ден.

Федералният съвет (правителството) на Швейцария прекрати за три месеца издаването на шенгенски и национални визи за граждани на трети страни (извън ЕС) заради епидемията.

Обявено бе също така, че се въвежда ограничение за шест месеца върху продажбите на някои широко използвани болкоуспокоителни и антитемпературни лекарства, за да се предотврати паническото им изкупуване във връзка с епидемията. Според мярката човек ще може да купува само по една опаковка на ден от лекарства, включващи парацетамол и ибупрофен.

Говорител на правителството посочи във връзка с това, че мярката не се дължи на недостиг на такива медикаменти, а е "сигнал към хората да не не купуват излишно много, и за да се регулира ситуацията, защото няма причина за паническо купуване".

Властите в австрийската провинция Тирол в Западна Австрия пък решиха да затворят за карантина всички населени места в региона. Това съобщи губернаторът на Тирол Гюнтер Платер, цитиран от ТАСС.

"Тирол се самоизолира. Ще издадем постановление за карантина за всичките 279 тиролски общини", заяви Платер. "Предвидена е и мярка Тирол да се затвори и за съседите си", допълва той.

Разпореждането влиза в сила от полунощ и ще важи до 5 април 2020 г.

На 18 март германските издания "Шпигел", "Велт" и телевизионният канал Ен Те Фау излязоха с твърдения, че в края на февруари стотици туристи в Европа са се заразили с коронавируса в ски курорта Ишгъл в Тирол, а властите в региона не са предупредили навреме посетителите за епидемията от вируса, регистрирайки първия случай на заразяване едва на 7 март. Губернаторът на Тирол отхвърли критиките и заяви, че вирусът се е зародил не в неговия регион и са били предприети всички мерки за борба с разпространението.

 

От днес Финландия ограничава движението през границите си заради ситуацията с коронавируса, съобщи финландският вътрешен министър Мария Охисало.

Тя добави, че освен това по границите на Финландия вътре в Шенгенската зона ще бъде върнат граничният контрол. Въпреки това обаче през границата ще продължи движението на товари.

В Португалия президентът Марселу Ребелу де Соуза обяви извънредно положение заради коронавируса, предаде ДПА.

Това се случва за пръв път, откакто Португалия стана демокрация през 1974 г.

Обединеното кралство посъветва гражданите си, които пребивават в Испания като туристи, да напуснат територията й, след като тя обяви, че до следващия вторник ще затвори хотелите заради разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

В Литва беше потвърден първи случай на вътрешно заразяване, съобщи пред журналисти здравният министър Аурелиюс Верига.

По думите му става дума за човек, който се е завърнал от чужбина, не е спазил изискванията за самоизолация, както трябва, и е заразил член на семейството си. Досега всички регистрирани случаи в Литва бяха хора, които наскоро са се прибрали от чужбина.

В Армения бяха регистрирани 18 нови случая на заразяване, с което общият брой на случаите на коронавируса достигна 102, съобщи премиерът Никол Пашинян.

Междувременно стана ясно, че ще един турски гражданин е починал от коронавирус, с което починалите от вчера насам станаха двама. Това съобщи турският министър на здравеопазването д-р Фахреттин Коджа.

Починалият е мъж на 61 години, посочи той, но не уточни откъде е.

Числото на заразените с новия коронавирус в Турция се е увеличило двойно от вчера насам.

191 общо са случаите на заразени с Ковид-19, чиито тестове са дали положителни резултати, съобщи здравният министър.

По думите му положението е тревожно.

"Днес се прибавиха нови 93 души болни към предишните /вчера бяха 98-б.а/. Получените от тестовете резултати показват, че мерките срещу коронавируса е крайно наложително да бъдат спазвани. Необходимо е всички да осъзнаем опасността и да си помагаме, за да пресечем риска", посочи министърът в Туитър.

Вчера страната затвори границите си за България и Сърбия. По информация на турските гранични власти, от 00:00 ч. на 19.03.2020 г. за влизане в Р Турция няма да се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси. Ще пропускат само турски граждани. Ще се пропускат и товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово. Към момента на тези два пункта трафикът е изключително интензивен на изход за камиони, гласи съобщението на МВР.

Main Menu