СЗО: Коронавирусът поразява и младите

21 Мар 2020 08:50

Коронавирусът може да влошава здравето и да убива и млади хора и те трябва да избягват да се събират и да го предават на по-възрастни и по-уязвими хора, заяви Световната здравна организация, цитирана от БТА. Броят на заразените с коронавирус по света е над 210 000, а смъртните случаи са 9000.

"Макар по-възрастните хора да са най-засегнати, вирусът не подминава и по-младите. Данните от много страни сочат, че голям процент от пациентите, които имат нужда от хоспитализация, са хора под 50-годишна възраст. Днес имам послание към младите хора: Вие не сте неуязвими пред вируса - той може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие. Дори и да не се разболеете, изборът къде да отидете може да се окаже въпрос на живот и смърт за някой друг", ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

На фона на световния недостиг на защитни облекла за здравните работници и тестове за коронавирус китайски производители се споразумяха да доставят такива на СЗО. Постигнато е споразумение материалите да бъдат доставени в склада на СЗО в Дубай и ще бъдат насочвани там, където има най-голяма нужда от тях.

Ще има нужда от "въздушни мостове" за извършване на доставките до страни, в които здравните работници имат нужда от тях, тъй като много редовни полети бяха отменени, заяви Майк Райън, специалист на СЗО по извънредните ситуации.

Main Menu