Тръмп: Тежка рецесия може да вземе повече жертви, възможни са хиляди самоубийства

24 Мар 2020 21:36

Президентът Доналд Тръмп заяви, че много би му се искало да отмени ограничителните мерки срещу коронавируса най-късно до католическия Великден, който тази година е на 12 април.

В интервю за "Фокс нюз" в Белия дом той призна, че ограниченията сигурно ще продължат "малко по-дълго" от първоначалните 15 дни, които изтичат в началото на следващата седмица, предаде БТА.

Тръмп предупреди, че твърде дългите ограничителни мерки може да разрушат страната.

"Една тежка рецесия или депресия може да вземе повече жертви от новия коронавирус в САЩ", каза той и спомена възможността за "хиляди самоубийства".

"Трябва хората да се върнат на работа, много по-рано, отколкото се очаква", добави Доналд Тръмп.

В същото време Световната здравна организация (СЗО) заяви по-рано днес, че наблюдава "много голямо ускорение" в разпространяването на заразата с коронавирус в САЩ и страната има потенциала да стане новият епицентър.

През последните 24 часа 84 на сто от новите случаи са в Европа и САЩ, каза пред репортери говорителката на СЗО Маргарет Харис. От тях 40% са в Съединените щати.

На въпрос дали САЩ могат да станат нов епицентър на заразата тя отговори: "Сега ние виждаме много голямо ускорение на случаите в САЩ. Така че те имат този потенциал".

По думите на говорителката разпространението на заразата в САЩ е "много голямо и повишава интензивността си". Харис добави, че като цяло разпространението по света също се ускорява бързо и се очаква увеличаване на броя на случаите и починалите спрямо регистрираните досега 334 981 и 14 510 съответно.


Пандемията от COVID-19 може да доведе до дестабилизиране на положението в много страни, заяви в същото време в реч в Пентагона председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от ТАСС.

По думите му пандемията въздейства различно в страните в зависимост от равнището на тяхното здравеопазване и затова може да предизвика социален срив или политическа криза в някои държави. Очакват се "сериозни вътрешни последствия, които излизат далеч от рамките на медицинските проблеми", предрече генералът.

Марк Мили призна, че коронавирусът ще окаже влияние върху бойната готовност на американските въоръжени сили но според него то ще бъде минимално.

Mr. Bricolage
LGarden

Main Menu