Генсекът на ООН: Коронавирусът е заплаха за човечеството

25 Мар 2020 19:31

Коронавирусът (COVID-19) "заплашва цялото човечество" и всички "трябва да се съпротивляват". Това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от световните осведомителни агенции.

Гутериш коментира темата при старта на глобален хуманитарен отговор на стойност 2 млрд. долара за справяне с COVID-19 в 51 бедни страни в Южна Америка, Африка, Близкия Изток и Азия.

 

Планът за реакция има за цел да спре разпространението на вируса по целия свят и ще бъде приложен от агенциите на ООН в сътрудничество с местни и международни неправителствени организации.

Той включва:

- доставяне на необходимо лабораторно оборудване за тестове за наличие на вируса и медицински материали за лечение на хора;

- монтиране на станции за миене на ръцете в лагери и населени места;

- започване на обществени информационни кампании за това как да защитите себе си и другите от вируса;

- създаване на авиомостове и хъбове в Африка, Азия и Латинска Америка за преместване на хуманитарни работници и доставки там, където са най-необходими.

 

Изказвайки се в Ню Йорк, Гутериш каза, че отговорите на отделните държави "няма да са достатъчни", за да се сложи край на пандемията.

"Трябва да се притечем на помощ на свръхуязвимите - милиони хора, които най-малко са способни да се защитят. Това е въпрос на базова човешка солидарност. Също така е от решаващо значение за борбата с вируса. Това е моментът да се активизираме за уязвимите", настоя шефът на ООН.

Main Menu