САЩ надминаха Китай по заразени от коронавируса

27 Мар 2020 08:57

САЩ надминаха Китай по брой заразени с Covid-19. С положителни тестове там вече са 85 500 души.

По последни данни от платформата на Университета "Джонс Хопкинс" в Китай случаите са 81 782, в Италия - 80 589. Починалите в Италия са 8215, в Китай - 3291, в САЩ - близо 1300.

При общ брой на заразените по света от 532 788 днес излекувалите се са 122 672, а починалите - 24 077.

Мрачната статистика за Съединените щати идва в момента, в който президентът Доналд Тръмп прогнозира, че нацията ще се върне на работа "доста бързо". Миналата седмица обаче рекордните 3,3 милиона души подадоха молби за обезщетение при безработица.

Реакцията на Белия дом

Попитан за новите данни на брифинг в Белия дом, президентът Тръмп заяви, че те показват мащаба на провежданите тестове за наличие на коронавирус. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че вече всички щати имат тестове и са били направени повече от 552 000 такива.

Президентът Тръмп хвърли съмнение върху истинността на официалните данни от Китай, след като дни по-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Китай укрива информация за коронавируса. По думите му Пекин споделял със закъснение информацията за Ковид-19, което поставяло в риск живота на хората в световен мащаб.

 

"Правим тестове на невероятно много хора. Убеден съм, че е невъзможно да се каже кого тестват в Китай и кого - не. Според мен това е доста сложно. Вие не знаете какви са числата в Китай" - обърна се президентът Тръмп към репортерите.

Но след това в туит написа, че е имал "много добър разговор" с китайския си колега Си Дзинпин, че в кризата Китай е напреднал много в разбирането си за вируса и че двете страни работят в близко сътрудничество. Американският президент завършва съобщението си с твърдението, че изпитва голямо уважение към Китай.

Преди три дни Световната здравна организация предупреди, че "Съединените американски щати имат потенциала да се превърнат в "епицентър" на нов взрив от коронавирус.

Въпреки притеснителните данни от Италия в страната за четвърти пореден ден се забавят темповете на заразяване и смъртност. Снощи обаче бе оповестено, че има рязко увеличение на заболелите в Южна Италия. Досега основно северната част на страната бе засегната.

Швейцарската армия, която не е била мобилизирана от Втората световна война насам, а и тогава е действала в защитен режим, е изпратена в помощ на медицинските работници на първа линия в борбата срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

В континентален Китай откъдето тръгна заразата, се потвърждава друга тенденция - от 55 нови случая, 54 са на хора, върнали се от чужбина.

Южна Африка пък стана първата страна на своя континент, която налага триседмично ограничаване на движението. Потвърдените случаи там са 927, но смъртни случаи няма.

Main Menu