Китайски производител на хирургически маски е сред печелившите от пандемията

27 Мар 2020 20:40

 

Производството на уникалния материал, използван за направата на хирургически маски, се превръща в безкраен източник на пари за китайския предприемач Ю Сяонин от избухването на коронавирусната епидемия през януари, съобщи в. "Файненшъл таймс.

Здравната криза, която се разпространи от Китай до Европа и САЩ, доведе до световен недостиг на хирургически маски, докато правителствата се опитват да защитят здравните работници, а хората се пазят от заразяване. Тя създаде и бум на търсенето на полимерните тъкани, използвани при защитното покритие.

Компанията на Ю, Доун полимер (Dawn Polymer), която държи 40 процента от китайския пазар, се бори да запази контрола си в бранша. Акциите й скочиха с 417 процента през шестте седмици след 20 януари, когато гражданите на Китай бяха предупредени за разпространението на вируса, а пазарната й капитализация се увеличи с над 1,9 трлн. долара към 9 март, допълва БТА.

Оттогава епидемията в Китай затихна и котировките леко се понижиха, но Ю и съпругата му, която също има дял от фирмата, са сред най-големите печеливши в световен мащаб от безпрецедентното търсене на предпазните средства.

Ю е в бизнеса с пластмаси от 90-те години и по-рано е ръководил компания за производство на гумени и пластмасови изделия в малкия град Лонгкоу, в източната провинция Шандун. Той основава Доун полимер през 2002 година и започва да усъвършенства процеса на производство на специфичната тъкан (известен като melt-blowning - бел. ред.) по време на епидемията от ТОРС (SARS) през 2003 година. Заради епидемията бизнесменът променя стратегията си и от производството на множество продукти се насочва само към един.

"След 17 години станахме водещият производител на вътрешния пазар от гледна точка на производството и технологията", разкова той в интервю неотдавна.

През 2019 година китайското списание "Хужун" оцени личното му богатство на 3,6 млрд. юана (около 560 млн. долара - бел. ред.).

На фона на поскъпването на маските в света Доун е изправена пред силна нова конкуренция, тъй като цели орди от компании се устремяват към този пазар. Според анализатори обаче борбата за доминация на пазара, който в момента е сред световните пазари с най-силно търсене наред с пазара на тоалетна хартия, ще зависи от възможността да се произвеждат специално разработени полимерни тъкани, които да се използват при маските. /БТА

Main Menu