Печат на тази страница

СЗО към Тръмп: Разгарът на пандемия не е момент да се спира финансиране

09 Апр 2020 08:15

 

Световната здравна организация - СЗО отрича да е "концентрирана към Китай" и заяви, че острата фаза на пандемия не е моментът за намаляване на финансирането, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще спре вноските, съобщава "Ройтерс".

Съединените щати са най-големият донор на базираната в Женева организация, за която Тръмп каза, че е дала лоши съвети по време на новата епидемия от коронавирус.

Вноските на САЩ за СЗО през 2019 г. са надхвърлили 400 милиона долара, сочат данни на Държавния департамент на САЩ, а Китай дава 44 милиона долара.

"Все още сме в острата фаза на пандемия, така че сега не е моментът да се намали финансирането", заяви д-р Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа, на виртуален брифинг, попитан за забележките на Тръмп.

Д-р Брус Ейуърд, старши съветник на генералния директор на СЗО, заяви, че работата с властите в Пекин е важна за разбирането на пандемията, започнала в Ухан през декември. "В началото на тази епидемия беше абсолютно критично да имам пълен достъп до всичко възможно... да работим с китайците, за да разберем това. Това направихме и с всяка друга силно засегната държава, като Испания и това няма нищо общо с Китай."

Ейуърд, който ръководеше експертна мисия на СЗО в Китай през февруари, защити препоръките на СЗО за запазване на отворени граници, като заяви, че Китай е работил "много усилено" за идентифициране и откриване на ранни случаи и техните контакти и гарантира, че те не пътуват.

"Китай работи изключително много и рано, след като разбра с какво си има работа, да се опита да идентифицира и открие всички потенциални случаи, за да се увери, че те са тествани, за да проследят всички близки контакти и да се уверят, че са поставени под карантина, така че всъщност знаеше къде е вирусът и къде е рискът ", каза той.

"Те бяха категорични, че тези хора няма да могат и не могат да пътуват в рамките на страната, камо ли в международен план", добави той.

Дейвид Хейман, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който ръководи отговора на СЗО на епидемията от SARS през 2003 г., заяви, че всяко намаляване на финансирането от САЩ ще бъде голям удар.

"Ако СЗО загуби финансирането си, тя не може да продължи да върши работата си. Тя вече работи с орязан бюджет. Разбира се, би било пагубно СЗО да загуби финансиране", обясни проф. Хейман. /news.bg

Main Menu