Спецслужбите на САЩ предупредили за коронавируса още през ноември

09 Апр 2020 08:24

 

Военното разузнаване на САЩ през ноември е предупредило служители на Белия дом, че в китайския град Ухан се разпространява зараза, която представлява заплаха за населението, информира ABC News.

Националният център за медицинско разузнаване (NCMI), който е структура към американските военни, е предоставил още през ноември миналата година подробна тревожна информация за това, което сега е известно като COVID-19, след анализ на придобити дигитални данни и сателитни изображения.

Докладът на военното разузнаване е предупредил, че неконтролираната зараза може да представлява заплаха за американските сили в Азия. Според един от източниците, цитиран от ABC News, "анализаторите заключиха, че това може да е катаклизмично събитие".

Източникът е уточнил, че докладът "след това е бил предоставян многократно" на Белия дом, съвместния щаб на Пентагона и Агенцията за военно разузнаване.

Докладът на разузнаването също така е бил разпратен до Съвета за национална сигурност, както и до хора, взимащи решения в рамките на федералното правителство през декември. Според ABC информацията се е появила с подробно обяснение в ежедневния доклад от службите, предназначен за президента на САЩ Доналд Тръмп.

Уточнява се, че въпросната разузнавателна информация е циркулирала по поверителни канали в американското правителство около Деня на благодарността, биейки тревога, че китайското държавно ръководство е знаело, че епидемията е излязла извън контрол, запазвайки информацията в тайна от здравните служби и чуждестранните правителства.

"Времето на информационната страна на разузнавателната информация може да се върне по-назад, отколкото обсъждаме", изтъкнал източникът, цитиран от ABC, за първите информации от Ухан, като допълнил: "Но това определено беше отбелязано в края на ноември като нещо, което военните трябваше да вземат предвид."

Припомняме, че широката световна общественост разбра за заразата чак в края на декември 2019 година. Съществува версия, която се заклеймява като конспиративна теория, че военните на САЩ, които са провеждали съвместни учения с китайските си колеги точно в град Ухан през есента на миналата година, са създали лабораторно вируса. /news.bg

LGarden

Main Menu