Израелски имунолог дава обяснение за високата смъртност от коронавируса

09 Апр 2020 21:01

Учени смятат, че кръвният протеин феритин, който се активизира, за да блокира вирусите и бактериите в организма, при зараза с коронавирус произвежда толкова голямо количество защитни клетки, че може да предизвика смърт, съобщи ТАСС.
У около 50 на сто от починалите от заразата се забелязва високо ниво на феритин, съобщи специалистът по имунология, почетният професор на университета на Тел Авив Йехуда Шенфелд. Той участва в онлайн - конференция, организирана от Санктпетербургския държавен университет.

 

Феритинът е кръвен протеин, който играе важна роля в преноса на желязо в организма. Неотдавна международна група учени установи, че феритинът активира клетки, които защитават организма - цитокини. В неголямо количество те пазят организма от вируси и бактерии.

 

"Но ако те секретират в големи количества, това води до колапс. Наричаме това явление цитокинова буря. То може да доведе до смърт при петдесет на сто от пациентите. И изследвания, публикувани в Китай, Италия и САЩ показват, че у тези пациенти има високо ниво на феритин. Тоест това може да е диагностичен параметър. И трябва да разберем, че е нужно да се борим срещу високите нива на феритин", каза Шенфелд.

Main Menu