Над 16 000 са вече жертвите в САЩ, само в Италия са повече - близо 18 300

10 Апр 2020 08:13

САЩ преминаха прага от 16 000 починали от новия коронавирус по данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Към 20.30 ч. местно време вчера (01.30 ч. по Гринуич тази нощ) епидемията е взела 16 478 жертви в страната, сочат данните на университета, които непрекъснато се актуализират. За последните 24 часа са починали 1783 души. За сравнение предишния ден новите починали са били 1973 души, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Броят на заразените в САЩ вече е над 460 000 души, което е над една четвърт от общата световна бройка.

САЩ вече са на второ място по брой жертви на новия коронавирус. На първо е Италия с 18 279 починали, а на трето - Испания с 15 238 починали. Във Франция са над 12 200.

Епицентър на епидемията в страната е щатът Ню Йорк с над 7000 починали, в това число 799 през последното денонощи, съобщи губернаторът Андрю Куомо. Регистриран бе нов мрачен рекорд на смъртните случаи от за един ден, но броят на приетите в болница намалява, заяви вчера той. Починалите са 799.

"Кривата обаче се стабилизира, като броят на приетите в болница е 200, което е най-малкият брой хоспитализирани, откакто този кошмар започна", изтъкна губернаторът по време на всекидневния си брифинг, посветен на епидемията.

Американските компании, принудени да спрат дейностите си в усилията да се спре разпространението на коронавируса, могат да възобновят работа през май. Това заяви междувременно пред Си Ен Би Си министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

 

Много магазини, ресторанти и малки компании бяха принудени да спрат работа преди близо месец, потапяйки страната в тежка рецесия. За три седмици 16,8 милиона души са подали първични молби за помощи за безработица, което е безпрецедентен брой.

Мнучин отбеляза, че правителството прави всичко необходимо американските компании и американските работещи да бъдат отворени за бизнеса и да имат необходимите ликвидности, за да функционира тяхното предприятие.

Американски икономисти предупредиха да не се връщат прекалено рано много хора обратно на работа, припомня Ройтерс.

LGarden

Main Menu