САЩ станаха първата страна с над 2000 починали за 24 часа

11 Апр 2020 08:04

САЩ станаха първата страна в света с над 2000 починали заразени от новия коронавирус за един ден, предаде Франс прес, като се позова на данни на университета Джонс Хопкинс.

Според преброяването на университета в САЩ за последните 24 часа са починали 2108 заразени. Общо починалите заразени в страната са 18,747. Това е много близко до най-пострадалата в това отношение държава Италия, където общият брой на починалите възлиза на 18,849, но при петкратно по-малко население, допълва Франс прес.

САЩ превишават половин милион официално регистрирани случаи на зараза, като за последните 24 часа бяха регистрирани 35 000 нови случая. Така общият брой на заразените възлиза на 502,876. В щата Ню Йорк заразените са вече над 94,409, а починалите над 5,820.

В съседна Канада заразените за 24 часа са се увеличили със 1400 до 22,148 души. Починалите заразени са 569, а оздравелите са над 6000.

Континентален Китай обяви за 46 нови случая на зараза с новия коронавирус, от които 42 са на хора, пътували зад граница, предаде Ройтерс. Вчера новите случаи бяха 42. Съобщава се и за 34 нови случая на зараза без симптоматика. Това е по-малко в сравнение с вчера, когато тези случаи бяха 47.

 

За последното денонощие в континентален Китай са починали още 3 заразени с коронавируса, а излекувалите се са 70. Две от жертвите са в Ухан. Там обаче няма нито един нов случай на зараза за последното денонощие.

Общият брой на починалите в Китай от началото на епидемията възлиза на 3339 души, а общият брой на заразените е 81 953 души.

 

От полунощ днес до 24.00 часа на 12 април в Турция е в сила пълна забрана за излизане навън на населението в 31 града и прилежащите им вилаети заради новия коронавирус, съобщи БТА, цитирайки турското министерство на вътрешните работи.

Въведената забрана е най-радикалната и най-тежка до този момент карантинна мярка срещу разпространението на COVID-19 след поредицата ограничителни мерки, които бяха предприети преди това, като например забрана за излизане на хора над 65 г. и под 20 г., затваряне на училища, кафенета и барове, забрана на масовите молитви в джамиите и др.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че забраната включва само двата дни на този уикенд, през което време ще бъде забранено излизането на гражданите навън.

Общественият транспорт, фабриките, магазините и др. няма да работят. Движение на хора и на частни коли също няма да се допуска.

Ще работят фурните, които ще разнасят хляб на желаещи по домовете, както и куриерските служби, фирмите за доставка на вода, болничните заведения и дежурните аптеки, поясни министърът.

През последното денонощие 1006 души в Турция станаха жертви на коронавируса, а новозаразените са 4747. С това броят на заразените е достигнал общо 47 029 души.

Пред телевизора, пред таблетите, смартфоните и компютрите - католиците и протестантите отбелязват този уикенд един необичаен Великден заради пандемията от коронавируса, довела до повсеместна карантина в много страни по света, предаде Франс прес.

Традиционни ритуали, литургии и процесии в навечерието на Възкресение Христово бяха отменени и католиците в засегнатите страни Италия и Испания, както и в други страни в Азия и Латинска Америка се готвят да гледат месата за Великден директно по телевизията или онлайн.

Англиканската църква пък започна излъчване на пасхални подкастове, сред които и четене на Евангелието от принц Чарлз.

От сряда Израел с около 95 починали заразени от коронавируса, празнува в мрачна обстановка Пасха, а властите затвориха цели градове, за да попречат на семействата да се събират.

По данни на университета "Джон Хопкинс" към тази сутрин заразените по света са 1,698,416, а жертвите на коронавируса - 102,764. Излекуваните са 376,677.

Main Menu