САЩ прекратяват за 60 дни приемането на имигранти

22 Апр 2020 08:04

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще прекрати временно приемането на нови имигранти в страната, за да бъдат защитени работните места на американците в условията на коронавирусната пандемия, съобщиха световните агенции и БТА.

"Борбата с невидимия враг се отрази на работниците, милиони американци пожертваха работата си в борбата с коронавируса и спасяването на човешки животи", заяви Тръмп на ежедневния си брифинг в Белия дом.

"За защита на нашите работници аз ще въведа временна забрана за имиграция в САЩ", добави той и уточни, че тази мярка ще действа 60 дни, след което ще бъде преразгледана съобразно с икономическата ситуация.

"Прекъсването на имиграцията ще помогне на безработните американци на първо място да получат работни места", когато бъдат снети ограниченията заради разпространението на коронавируса, посочи Тръмп.

"Ще бъде нечестно и неправилно спрямо американците да бъдат заменени от нови работници, пристигнали от чужбина", добави той.

"Тази пауза в приемането на нови имигранти ще помогне също за запазване на жизнени медицински ресурси за американските граждани", подчерта Тръмп, цитиран от Ройтерс.

По думите на президента мярката ще бъде прилагана само спрямо влизащите с т.нар. зелена карта, позволяваща постоянно жителство в САЩ, но ще има и някои изключения, които той не уточни. Забраната не се отнася за временните работници. Съответният указ ще бъде издаден "вероятно в сряда по някое време", добави Тръмп, цитиран от ДПА.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ са регистрирани над 823 хиляди случая на заразяване с коронавирус. Починали са 44 806 души, оздравелите са 75 179.

Броят на жертвите в САЩ рязко нарасна с 2751 за едно денонощие, по данни на университет "Джонс Хопкинс", оповестени вчера, съобщи Франс прес.

Main Menu