Германия и Китай подкрепиха СЗО

23 Апр 2020 14:56

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи Световната здравна организация (СЗО) и дистанцира правителството си от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази парите за здравната организация, пише "Гардиън".

"СЗО е необходим партньор и ние подкрепяме мандата й", обяви Меркел пред Бундестага преди планираната за днес видеоконференция на евролидерите.

Меркел, която често беше аплодирана по време на изказването й, призова за "умен и предпазлив" подход по време на следващата фаза от епидемията.

"Не е крайната фаза, а все още началото. Ще остане за дълго време. Знам колко тежки са ограниченията, предизвикателство за демокрацията, ограничава нашите демократични права", подчерта канцлерът.

Но тя призова за "максимална дисциплина", тъй като това е единственият път за "по-бързо връщане към безопасно живеене". Ангела Меркел добави, че без дисциплина има по-голяма вероятност ограничителните мерки да бъдат върнати отново.

"Не трябва да прахосваме това, което вече сме постигнали", призова Меркел.

"Това е най-голямото предизвикателство от Втората световна война за живота и здравето на нашия народ", продължи канцлерът на Германия.

Решенията на правителството в тази криза, по думите й, "нямат исторически модел".

Според нея основният въпрос в политическия живот на Германия и Европа е как можем да предотвратим блокиране на здравната система и загубата на човешки живот вследствие разпространението на коронавируса.

Тя смята, че Европа трябва да увеличи капацитета си за производство на специализирано медицинско оборудване вместо да разчита на внос от други държави.

Меркел също обяви, цитирана от АФП, че Германия е готова значително да увеличи парите за бюджета на ЕС, за да помогне на Общността да се справи с кризата.

Починалите от коронавирус в Германия са над 5000, показват последните данни на Институт "Роберт Кох".

Китай обяви, че ще дари още 30 милиона долара на Световната здравна организация (СЗО), която търси повече от 1 милиард долара финансиране в битката срещу пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 180 000 души по света, информира "Ройтерс".

Обещанието идва седмица след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази финансирането за СЗО, обвинявайки базираната в Женева организация в насърчаване на китайска "дезинформация" за вируса.

Говорител на външното министерство написа в "Туитър", че Китай е решил да дари допълнителни 30 милиона долара на СЗО в подкрепа на борбата срещу коронавируса и конкретно за укрепване на здравните системи на развиващите се държави.

Представителят добави, че Китай вече е дарил 20 милиона долара на СЗО на 11 март.

В сряда генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус изрази надежда, че администрацията на Тръмп ще преосмисли решението си.

"Надявам се, че САЩ вярват, че това е важна инвестиция, не само помощ за другите, но и САЩ също да останат в безопасност", каза той.

През 2019 г. САЩ са дарили повече от 400 милиона долара на СЗО или 15% от бюджета на организацията.

Main Menu