Сателит засякъл влака на Ким Чен-ун във ваканционната му резиденция

26 Апр 2020 13:23

Влак, принадлежащ вероятно на Ким Чен-ун, е забелязан на сателитни снимки в района на ваканционната му резиденция в град Вонсан, източната част на страната, на фона на слухове за здравословното състояние на севернокорейския лидер. Това съобщава базираната във Вашингтон група за наблюдение на Северна Корея "38 Север" (38 North), цитирана от Франс прес, ДПА и БТА.

Влакът се появява на снимки от 21 и 23 април, на специална гара обслужваща единствено семейството на Ким.

Присъствието на влака не доказва нищо относно местонахождението на севернокорейския лидер, нито здравословното му състояние, отбелязва мониторинговата група.

"Но това придава тежест на информациите, че Ким се намира в район запазен за елита на държавата на източното крайбрежие", се отбелязва в съобщението.

По-рано днес бе разпространено съобщение, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е изразил благодарност и признателност на работниците на най-големия строеж през последните години - модерния град Самджийон, съобщи днес централният вестник на народната република "Нодон синмун", предават ТАСС и БТА.

Не става ясно кога и къде е направено обръщението.

 

"Уважаемият върховен ръководител другарят Ким Чен-ун благодари на работниците, които искрено и от цялата си душа дадоха своя принос в създаването на град Самджийон", се казва в статията. Вестникът не посочва други подробности, включително кога е отправено благодарственото послание на строителите и къде се намира в момента Ким Чен-ун.

Севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че Ким Чен-ун е получил поздравителна телеграма от лидера на руската комунистическа партия Генадий Зюганов по случай годишнината от състоялата се на 25 април 2019 г. среща на върха между лидерите на Русия и КНДР във Владивосток. В посланието се изразяват пожелания за благоденствие на корейския народ и крепко здраве и щастие на Ким Чен-ун.

Лидерът на КНДР не се е появявал публично от 11 април, когато проведе заседание на политбюро на Централния комитет на Корейската трудова партия по въпроси на вътрешната политика.

Ким Чен-ун не посети на 12 април ежегодната сесия на Върховното народно събрание /парламента/, и за първи път от началото на своето управление не взе участие в тържествената церемония на 15 април в мемориалния дворец Къмсусан по случай 108-та годишнина от рождението на Ким Ир-сен - главния национален празник на страната.

Това породи слухове за евентуално заболяване на севернокорейския лидер, които изобщо не се коментират от официални лица и медии в страната и не се потвърждават от официални източници в Пхенян, отбелязва агенцията. Появи се дори информация, че севернокорейският лидер е мъртъв или в кома, но до момента няма официално потвърждение.

Main Menu