СOVID-19 оцелява по-дълго в очите, отколкото в носа

27 Апр 2020 08:28

Скорошно проучване, публикувано в списанието „Annals of Internal Medicine”, разкрива, че COVID-19 може да се задържи в човешкото око по-дълго, отколкото в други части на тялото, като носната кухина.

Проучването се базира на казуса на 65-годишна жена, пътувала от Ухан за Италия през януари 2020 г. Тя е приета в болница на 29 януари, един ден след като е започнала да изпитва коронавирусни симптоми като суха кашлица и висока температура. Жената е имала болки в гърлото, възпаление на очите, гадене и повръщане. Генетичният материал на вируса е открит в очни проби, взети от пациентката.

 

След 20 дни в болницата възпалението на очите й се изчиства и в носа й не е открит вирусен материал. Очните проби са тествани положително до 21-ия ден на пациента в болницата. Въпреки това, очна проба, взета на 27-ия й ден от хоспитализацията, отново дава положителен тест за коронавирус, въпреки че назалните й проби остават отрицателни.

Изследването предполага, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, може да претърпи „продължителна репликация в конюнктивата. Изследователите отбелязват „важността на мерките за контрол, като избягване на докосване до носа, устата и особено очите и често миене на ръцете“.

 

Всеки ден се разпространява нова информация относно вируса. Тази седмица американските лекари стават все по-подозрителни, че ново състояние, което причинява пурпурно, синьо или червено оцветяване на пръстите на краката при пациенти, лекувани от заразата в цялата страна, може да бъде свързано с COVID-19.

Main Menu