Руският милиардер Дмитрий Босов се е самоубил

06 Май 2020 19:54

 

Дмитрий Босов, когото тази година сп."Форбс" включи за пръв път сред доларовите милиардери на Русия, се е самоубил в нощта срещу 6 май, съобщиха местни медии. Бизнесът му основно бе с въглища, а личното му състояние бе оценено на 1.1 млрд. долара, поради което бе поставен на 86-о място в руската и 1851-о в световната класация на списанието.

Двама приближени до него са потвърдили, че той е починал, а източници от органите на реда - че снощи полицията е била извикана в село Усово, където живееше Босов, предаде "Дневник".

Той е собственик на компаниите "Сибантрацит" и "Востокугль", като първата е генерален спонсор на "Нощната хокейна лига", където обича да се изявява президентът Владимир Путин, а самият Босов бе нападател под №49. Името му се появи и като предполагаемият източник на парите, с които неотдавна бе сменен собственикът на едно от последните авторитетни издания в Русия - в."Ведомости".

През втората половина на 90-те години Босов, който на 27 март стана на 52 години, оглавяваше московското представителство на прочутия конгломерат Trans-World Group (TWG), който тогава контролираше почти половината от руската металургия. От раздробяването на тази структура се появиха имена като Владимир Лисин, Виктор Рашников, Искандар Махмудов и Олег Дерипаска.

За Босов остана Красноярският алуминиев завод, но той го продаде и бе признат за милиардер над 20 години по-късно благодарение на инвестициите си във въгледобива. През 2018 г. печалбата на "Сибантрацит" се увеличава със 143%, а клиенти са и? някои от най-големите металургични компании в света. По същото време според РБК контрол над компанията е искал да получи бившият ръководител на "Роснефт" Едуард Худайнатов, а през 2019 г. контразузнаването повдигна обвинения срещу Босов по повод работата на една от компаниите в структурите на "Востокуголь".

Тази група той контролираше съвместно с Александър Исаев, който бе изгонен на 6 април заради "огромни злоупотреби и кражба от поверената му част от бизнеса". Само три седмици по-късно Исаев бе назначен да ръководи едно от най-мащабните в света находища на въглища в света - Елгинското находище, където се смята, че има 2.2 млрд. тона въглища. /24chasa.bg

Main Menu