12 свещеници са починали в Русия от COVID-19

10 Май 2020 13:04

Най-малко 12 руски духовници са починали от началото на епидемията от коронавирус, според списък, публикуван от "Православието и светът". Това е онлайн медия, която се фокусира върху религиозни и социални въпроси, предаде News.bg.

Отец Андрей Молчанов е последният руски православен свещеник, който е починал от инфекцията коронавирус. Той беше погребан в събота. Неговата дъщеря поиска пред "Ройтерс" църквата, в която той е служил в Москва, да бъде поставена под карантина.

Патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, призова в края на март вярващите да се молят у дома. Църквите обаче останаха отворени до преди две седмици, когато властите взеха по-строги мерки в опит да овладеят пандемията. Още в края на април месец стана ясно, че всички свещеници от известната Киево-Печорска лавра са заразени с новия коронавирус.

 

Инфектираните с вируса там са между 150 и 200 души, от които трима са починали. Киево-Печорската лавра е манастир останал под юрисдикцията на Московската патриаршия, след като украинската православна църква получи автокефалия. Монасите не приеха мерките, наложени от украинските власти срещу разпространението на COVID-19, а се съобразиха с препоръките на Руската православна църква.

Main Menu