Ню Йорк предупреди родителите за рядък синдром при децата, свързан с Covid-19

14 Май 2020 09:02

Ню Йорк започна широка публична кампания за информиране на родителите за рядък синдром, за който се смята, че е свързан с Ковид-19, и вече е установен при повече от 80 деца в града, съобщи кметът Бил де Блазио, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

От вчера започнаха да се изпращат електронни съобщения, предупреждаващи родителите за симптомите на възпалителното заболяване при децата. По-късно ще започнат да се излъчват информационни клипове по радиото и телевизията, информация ще има по автобусните спирки, както и във вестниците, каза Де Блазио.

"Трябва бързо до уведомим семействата в целия град", заяви той.

Синдромът засяга кръвоносни съдове и органи и има симптоми като продължителна температура, коремни болки и повръщане. Три деца с такъв синдром в щата Ню Йорк са починали, включително едно в град Ню Йорк.

От общо 82 деца с диагноза педиатричен мултисистемен възпалителен синдром в града 53 са били с положителен тест за Ковид-19 или за антитела за заболяването, каза Де Блазио.

Калифорния отвори плажовете

За калифорнийците падна една от основните ограничения - забраната да се ходи на плаж. Хиляди хора изпълниха пясъчните ивици около Лос Анджелис още в първия ден след свалянето на ограниченията. Много от тях не спазваха правилата, не носиха маски, седяха и лежаха по пясъка. А разрешението включва само разходки по пясъка.

 

На другия полюс са нещата в столицата Вашингтон. Там кметът обяви, че удължава заповедта всички да си седят вкъщи до 8 юни. Сегашната заповед изтичаше на 15 май и столичани се надяваха карантината да отпадне. Според властите обаче нивата на заболеваемост не го позволяват.

През последните 24 часа в САЩ са починали 1813 души от новия коронавирус, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", цитирани от Франс прес. Общият брой на починалите в страната вече надхвърля 84 000 души. Заразените са близо 1,39 милион души, с над 22 000 повече от предишния ден.

Според усреднени резултати на 20 епидемиологични модела от Масачузетския университет се очаква до 6 юни починалите от новия коронавирус в САЩ да достигнат 113 000 души.

Италия към курс за възстановяване на страната

Италианското правителство обяви, че предвижда инвестиции от близо 55 милиарда евро за икономическото възстановяване на страната след епидемията от коронавируса. Указ от над 500 страници съдържа около 260 точки, според които Италия ще поеме пътя към възстановяване на икономическия и социален живот след извънредното положение заради Covid-19.

Над 25 милиарда евро ще бъдат насочени за Компенсационната каса, която изплаща месечни възнаграждения на работници и еднолични фирми, останали временно без работа. В тази посока всеки един работник или еднолична фирма ще получи за месец април 600 евро, а за май - между 800 и 1000 евро. Малкият и среден бизнес ще бъде подпомогнат с над 16 милиарда евро.

Над 3 милиарда ще се инвестират в здравеопазването и за приемане на болничен персонал, както и за обслужването на пациенти при домашни условия. Семействата с нисък годишен доход ще получат бонус от 500 евро за лятна ваканция. Средните предприятия са освободени от данъци за месец юни, както и туристическия сектор. Средства са отделени и за селското стопанство, спорта и културата.

Над 2 млн. испанци са били инфектирани

Испания представи първите си частични резултати от мащабно проучване за разпространението на коронавируса, съобщи Франс прес. От него става ясно, че 5 процента от населението, или над два милиона души, са били инфектирани. Процентът обаче варира в широки мащаби в различните региони.

Това е десет пъти повече от регистрираните до момента в страната близо 230 000 случая. Ако данните от проучването се потвърдят, това може да снижи смъртността от Ковид-19 до 1,1 на сто. Към момента смъртните случаи в Испания са малко над 27 000. Според Марина Полан, ръководител на Националния епидемиологичен център, около 26 процента от заразените не са имали симптоми. Тя допълни, че според проучването антитела се срещат по-рядко при децата, отколкото при възрастните:

"Установеното присъствие на вируса означава, че сме далеч от потвърждението на стаден имунитет. Така че има риск, не знаем какво ще се случи. Може да има нов пик на инфекциите, ако контактът между хората, които в момента са носители и останалите се увеличи."

Изследването е започнало на 27 април и е обхванало над 60 000 души. То показва, че 95 на сто от населението на Испания остава уязвимо за вируса. Според американския университет Джонс Хопкинс, за да бъде развит т.нар. стаден имунитет, между 70 и 90 процента от населението трябва да имат имунитет.

Румъния е в състояние на тревога

Румъния прие закон за ограничителни мерки във връзка с пандемията от новия коронавирус в периода на състоянието на тревога, което се въвежда в страната от 15 май.

Депутатите внесоха множество изменения в правителствения законопроект. Състоянието на тревога трябва да бъде одобрено от парламента, ако действа в поне половината територията на страната. То може да е в сила не повече от 30 дни, а глобите за нарушаване на мерките му не бива да надхвърлят 15 000 леи (3100 евро). В периода на действието му може да работят търговски центрове с площ до 15 000 кв. м, както и терасите на ресторанти при спазване на санитарните мерки за безопасност.

Съгласно закона състоянието на тревога може да се въведе в Румъния не по-рано от 18 май, тъй като се отделят два дни за евентуални обжалвания на нормативния акт в Конституционния съд, а след това текстът трябва да бъде утвърден от президента. Това означава, че ако правителството не намери правно решение на този проблем, при изтичането на срока на действие на извънредното положение на 14 май ще възникне законодателен вакуум и поне до понеделник в страната няма да има никакви ограничителни мерки, отбелязва ТАСС.

По последни данни в Румъния са потвърдени 16 002 заразени с новия коронавирус, в това число 7961 оздравели и 1036 починали. 14 313 души са под карантина, а 18 980 в домашна изолация.

Main Menu