Затвор до 3 години в Катар, ако не носиш маска

17 Май 2020 15:26

До 3 години затвор за неносене на маски на обществени места предвижда катарското законодателство. Мярката влиза в сила от 17 май 2020 г. и цели забавяне на бързото разрастване на епидемията в страната. Правителството нарежда на всички граждани да носят задължително масти „до второ нареждане”. Ако не спазват заповедта ги грози ефективна присъда от минимум 3 години и глоба на стойност до 200 000 риала, което прави 50 900 EUR.

До момента в Катар са регистрирани 30 000 заразени, което прави 1.1% от населението. Починалите са 15 души. Увеличението на вирусоносителите може да се дължи и на семейните събирания по време на едномесечния Рамазан.

По-високи интензивни нива на глава от населението имат само микродържавите Сан Марино и Ватикана, сочат данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

 

Към днешна дата задължително е носенето на маски в 50 държави по целия свят. В Чад предвиждат 15-дневен арест за неспазване носенето на маски на обществени места. В Мароко нарушителите има опасност да лежат 3 месеца в затвора и да платят глоба в размер на 1300 дихрама, което прави 120 EUR.

В Катар, който въведе ограничения на 26 април, остават затворени ресторанти, училища, молове, джамии и кина. Строителството продължава и най-вече изграждането на обектите свързани със Световното първенство по футбол предвидено за 2022 г.

Main Menu