Фейсбук ще маркира държавните медии на Русия и Китай

05 Юни 2020 16:48

Facebook ("Фейсбук") ще започне да маркира руските, китайските и други контролирани от държави медии и през лятото ще блокира рекламите им, насочени към потребителите в САЩ.

Най-голямата в света социална мрежа ще сложи специален маркер на руския англоезичен сайт Sputnik, на иранската държавна телевизия Press TV и китайската новинарска агенция Xinhua News. Първоначално маркировка на сайта ще получат 200 страници.

 

"Facebook няма да маркира американските медии, защото дори държавните медии в страната имат редакторска независимост", заяви Натаниел Глейхер, ръководител на отдела за политика в областта на киберсигурността.

Говорителят на външното министерство на Китай настоя по време на ежедневната пресконференция в Пекин, че социалните медии не трябва да създават изкуствени бариери пред медиите.

"Надяваме се, че популярната социална мрежа ще отхвърли идеологическите предразсъдъци и ще се придържа към по-приемливо и открито отношение към медиите на всяка страна", отбеляза говорителят.

Социалната мрежа също така съобщи, че в навечерието на президентските избори ще блокира реклами на държавни медии, насочени към аудиторията в САЩ.

Main Menu