Печат на тази страница

Тревога в Пекин след 3 случая на зараза с неизвестен произход

12 Юни 2020 21:24

Градският съвет в китайската столица затвори днес два пазара и отложи връщането на учениците от началното училище в класните стаи заради появата на три нови случая на Covid-19 в града след три месеца без нито един заразен, предадоха световните агенции., пише БТА.

 

Китай, първата държава, засегната от коронавируса в края на 2019 г., успяла впоследствие значително да ограничи заразата, през последните седмици регистрира по няколко нови случаи всеки ден. Голяма част са китайци, които са се върнали от чужбина.

В Пекин обаче, вчера беше регистриран нов случай с неизяснен произход, последван днес от още два. Последният случай преди регистрираните общо три вчера и днес беше от средата на април.

Двамата новооткрити болни днес са служители на Центъра за комплексни изследвания на месото в квартал Фънтай на Пекин. Единият наскоро е бил в източния град Циндао, казаха пред медии служители в кметството в Пекин. И двамата новозаразени мъже, които са съответно на 25 и 37 години, не са имали контакт с хора от провинция Хубей или с хора, пристигнали от чужбина през последните 14 дни.

Според Ройтерс шест пазара за храни на едро в Пекин, посещавани от двамата заразени мъже, са били частично или напълно затворени и ще бъдат подложени на дезинфекция. Два от пазарите са разположени в радиус от 7 километра от центъра за изследване на месо. Градските власти в Пекин съобщиха, че в ресторантите ще бъдат проверени морските дарове и прясното и замразеното месо. Центърът на комплексни изследваният на месо в квартал Фънтай остана обаче отворен и днес.

Обявяването на новите случаи предизвика безпокойство в социалните мрежи.

"Пекин ще излезе извън контрол! Трябва бързо да подобрим превенцията! Има риск от втора вълна", се безпокои потребител на Уейбо - китайският еквивалент на Туитър.

 

"Умирам от страх. Ще купя още маски. Надявам се това скоро да свърши", коментира друг потребител на социалната мрежа.

Заради новите три случая на зараза с неустановен произход властите на Пекин решиха да отложат за неуточнена дата връщането на учениците от първите три класа в началното училище, първоначално предвидено за понеделник.

От края на април пекинските ученици постепенно възобновяват поетапно занятията си след три месеца на принудителна ваканция и дистанционно обучение.

По официални данни, в Пекин има 597 заразени с Covid-19 и 9 починали.

Main Menu