Доц. Шиваров: В Русия не важат строгите регулации за ваксини, валидни за САЩ и ЕС

14 Авг 2020 09:48

Пред БНТ имунологът доц. д-р Велизар Шиваров подчерта, че за Руската федерация не важат изключително строгите регулации, валидни за САЩ и страните от ЕС. Това той каза във връзка с изявлението на президента на Русия Владимир Путин от 11 август, че неговата страна първа е одобрила ваксина срещу коронавируса.

"Една уважаваща себе си държава би следвало да следи за безопасността на продуктите, които регистрира. Ако руската страна иска да публикува и покаже част от данните, с които е регистрирана тази ваксина, трябва да мине през един вид рецензия, някакъв вид оценка. Едно от изискванията за това е това проучване да бъде регистрирано в международна база данни", обясни имунологът.

Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19. Има теории, че всички живи ваксини, каквато е и тази, тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Този механизъм служи за обосновка на много клинични проучвания по света на различни щамове на БЦЖ бактерия, коментира доц. Шиваров.

От медицинска гледна точка два са основните фактора, довели до промяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и ваксините, отбеляза имунологът в отговор на тезите, че ваксинирането руши нашето здраве.

Какво знаем за руската ваксина

Руската ваксина, произведена от Изследователския център по епидемиология и микробиология "Академик Н. Ф. Гамалея", е преминала две изпитания фаза 1, показва списъкът на Световната здравна организация (СЗО).

Организацията е съставила списък с настоящите разработки на ваксини по света, в който са включени 139 кандидат-ваксини в доклинично оценяване и 28 кандидат-ваксини във фаза на клинични тестове.

 

Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко каза по-рано този месец пред ТАСС, че тестовете от фаза 3 на руската ваксина се извършват независимо от процедурата за одобряване, което е доста необичайно.

Main Menu