Президентът на Мали подаде оставка и разпуска парламента

19 Авг 2020 06:57

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка, след като бе арестуван от военни във вторник, съобщава Би Би Си.

В телевизионно обръщение по държавната телевизия Кейта обяви, че разпуска правителството и парламента.

"Не искам да се пролива кръв - не искам да стоя на власт на всяка цена особено ако рискувам да станат кръвопролития", добави той.

Изявлението му бе направено няколко часа, след като той и премиерът Бубу Сисе бяха арестувани в столицата Бамако и откарани с с брониран автомобил във военната база, откъдето започна бунтът.

Случилото се бе осъдено от Франция и Германия.

Кейта постави реторичния въпрос: "Ако днес определени хора от нашите въоръжени сили искат създалата се криза да приключи чрез намесата на чужди сили, какво би могло да бъде моето решение?"

Той постави този въпрос, часове след като въоръжени войници поеха контрола над базата Кати. Те негодуват както заради ниското заплащане, така и заради продължаващия конфликт с джихадистите. Не на после място категорично не харесват президента Ибрахим Бубакар Кейта. През 2018 г. той спечели втори мандат, но резултатът от него бе акумулирането на много гняв - и заради корупционните сделки, и заради лошото управление на икономиката, и заради разрасналото се насилие в някои райони на страната.

Недоволството срещу Кейта доведе до няколко големи протеста, организирани през последните месеци. Оформи се нова опозиционна коалиция, начело с консервативния имам Махмуд Дико, който призова за реформи, след като отхвърли мерките на Кейта, включително формирането на правителство на единството.

Какво знаем за бунта?

Начело на бунта стои полковник Малик Диау - заместник-началник на базата Кати - и генерал Садио Камара.

След като превземат базата, която се намира на около 15 км от столицата на Мали - Бамако, те се отправят към резиденцията на президента, за да му искат оставката. Там, след като щурмуват, арестуват не само президента, но и намиращия се в сградата премиер. Освен това при акцията са арестувани и синът на президента, говорителят на Народното събрание, външният министър и министърът на финансите.

Броят на войниците, участващи във въстанието, не е ясен.

От базата Кати започна бунт и през 2012 г., когато войници, гневни, че висшите им командири са неспособни да се справят с джихадистите и с бунта на туарегите, поеха контрола над Северно Мали.

Каква е реакцията?

При първите новини за бунта Организацията на обединените нации и Африканският съюз призоваха за освобождаване на задържаните.

Икономическата общност на западноафриканските държави също обяви, че нейните 15 държави членки са се обединили около идеята да затворят границите си с Мали и да преустановят всякаква финансова помощ за страната.

Днес предстои заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъдят последните развития в Мали.

Франция, някогашен колониален владетел на Мали, осъди задържането на президента, а министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан призова войниците да се върнат в казармите. В Мали са разположени ключови бази на френските войски, които се борят с ислямистките въстаници в региона на Сахел./news.bg

Main Menu