Тръмп прие номинацията за президент на фона на протест и фойерверки в Белия дом

28 Авг 2020 08:54

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент и заяви, че изборите на 3 ноември са най-важните избори в историята на САЩ, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Тази вечер заставам пред вас, горд с изключителния напредък, който постигнахме заедно през последните невероятни години, изпълнен с увереност в светлото бъдеще, което ще изградим за Америка през следващите четири години, заяви Тръмп.

Той заяви, че евентуална победа на Байдън само ще влоши кризите, пред които е изправена страната, предаде Ройтерс. "Никога досега избирателите не са били изправени пред по-ясен избор между две партии, две визии, две философии или две програми за действие", каза той. Тези избори ще решат дали ще спасим американската мечта или ще позволим един социалистически дневен ред да разруши скъпата ни демокрация, заяви Тръмп.

Въпреки пандемията от коронавируса Тръмп говори на Южната морава на Белия дом пред повече от 1000 души, които скандираха "Още четири години!" и "САЩ". Изборът на място предизвика скандал, тъй като Белия дом никога не е бил използван от президент за предизборна кампания, скандал предизвика и отстоянието на столовете на над 1500 гости, на фона на пандемия и без маски.

Президентът на САЩ обеща, че страната му ще се радва на "рекордно благоденствие", ако той бъде преизбран, предаде ДПА. В речта си, с която прие номинацията на републиканците за кандидат-президент, той обеща "отново да възстанови най-великата икономиката в историята" и каза, че ще създаде "нов дух на единство".

Тръмп очерта оптимистична картина на бъдещето на Америка, включително обеща победа над коронавирусната епидемия, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта обаче, че тези светли хоризонти са възможни само ако той победи на изборите съперника си, кандидата на демократите Джо Байдън, когото още веднъж остро атакува.

"Прекарахме последните четири години, оправяйки щетите, които Джо Байдън нанесе през последните 47 години", заяви той, имайки предвид кариерата на Байдън като сенатор и вицепрезидент. Байдън не е спасителят на американската душа, той е разрушител на американски работни места и ако получи възможност, ще бъде разрушителят на величието на Америка, каза Тръмп. Байдън ще прехвърли американски работни места в Китай. Неговият дневен ред е "Произведено в Китай, а моят е "Произведено в САЩ", заяви президентът.

 

Тръмп се представи като последната преграда, предпазваща американския начин на живот, който е под обсада от радикални сили, и заяви, че дневният ред на демократите е "най-екстремисткият набор от предложения", предлагани някога от кандидат, номиниран за президент от голяма партия.

Американският президент обеща да се справи с коронавируса, когато говори за пандемията в речта, с която прие номинацията за кандидат-президент на националния конгрес на Републиканската партия, предаде ДПА.

"Ще победим вируса и пандемията и ще излезем по-силни от всякога", заяви Тръмп без да излага конкретен план. "Целият свят е изправен пред нов и мощен невидим враг. Като онези смели американци преди нас ще посрещнем предизвикателството. Осигуряваме животоспасяващо лечение. И ще създадем ваксина, преди края на годината или може би дори по-рано", заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Преди речта на Тръмп стотици протестиращи срещу расизма се събраха пред Белия дом и гневно настояваха за оставката на американския президент.

"Трябва да накараме Тръмп да си тръгне, трябва да разрушим цялата система. Нуждаем се от революция", каза един от протестиращите на фона на скандирания: "Тръмп/Пенс - веднага вън!".

От своя страна кандидатът за президент на САЩ на демократите Джо Байдън обяви, че ще продължи с лично участие кампанията си в ключови щати, явно отказвайки се от по-предпазливата си позиция, възприета заради пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

"Ще обикалям страната и ще отида там, където е възможно, спазвайки правилата, въведени от отделните щати" за събиранията в условията на коронавирусната епидемия, заяви бившият вицепрезидент. Той каза, че смята да посети Уисконсин, Минесота, Пенсилвания и Аризона. "Но ще го направим по напълно отговорен начин, за разлика от това което прави онзи човек", заяви Байдън, имайки предвид съперника си Тръмп.

Main Menu