Месец и половина преди изборите в САЩ: Байдън докосва победата, чудо трябва на Тръмп

16 Сеп 2020 07:23

Месец и половина преди изборите в САЩ изглежда, че кандидатът на демократите Джо Байдън почти докосва победата, докато чудо трябва на сегашния президент Доналд Тръмп, за да спечели втори мандат.

Според осреднените социологически проучвания на национална база, преднината на Байдън пред Тръмп към момента е 7,1%. Изборната система на САЩ обаче е такава, че в този показател трябва да се вглеждаме внимателно. Не е сигурно, че този, който е спечелил повече гласове (т.нар. popular vote) ще е следващият президент. Четири пъти се е случвало точно обратното. Най-драстичният случай е от изборите през 2016, когато Хилъри Клинтън спечели близо 3 милиона гласа повече от Тръмп, но загуби надпреварата.

Причината е в особената изборна система на САЩ, която дава по-голяма тежест на малките щати, за сметка на големите.

На 3 ноември американците формално не гласуват за президент. Те дават своя вот за електорална колегия, която на 14 декември, ще гласува за президента.

Колегията се състои от 538 избиратели. 270 гласа са необходими, за да бъде избран президент.

Защо малките щати имат по-голяма тежест?

Всеки от 50-те щата на Америка (плюс D.C. - федералния окръг Колумбия), независимо от големината му, има по двама делегати в електоралната колегия. Останалите 435 се разпределят според населението, което живее във всеки един щат.

 

Например - на Аляска се полага само един делегат според броя на населението й, на Калифорния 53. Но и единият и другият щат получат по двама делегати, колкото се полагат на всеки. Така Калифорния, която е 53 пъти по-голяма по население, има само 18 пъти по-голяма електорална тежест от Аляска.

Тъй като по традиция за републиканците гласуват по-малките щати в Средния Запад, това изкривяване може да бъде много голямо, както се случи на миналите избори.

Сигурните гласове: Байдън 118 - Тръмп 63

Има щати, в които единият от двамата канидати води с толкова много, че нищо до края на изборите не може да промени победителя. Наричат ги solid states и в тях разликата е над 20%.

Почти сигурните гласове: Байдън 222 - Тръмп 125

В щатите, в които разликата между двамата кандидати е над 10, но по-малко от 20%, Байдън също има значителна преднина пред Тръмп - 51 срещу 29 гласа в електоралната колегия. Въпреки че предизборната кампания още не е започнала, въпреки че дебатите са ключов момент в нея и от тях ще зависи много, твърде малко вероятно е някой от тези щати да обърне вота си.

В други щати обаче разликата е между 5 и 10%. В тях Байдън също е водеща фигура - 53 срещу 33 гласа.

Така към момента изглежда, че Байдън събира близо два пъти повече гласове от Тръмп - 222 срещу 125. Т.е. Байдън трябва да събере само 48 гласа от колебаещите се щати, които общо са 191.

Колебаещите се щати

Колебаещите се щати, в които силите на републиканците и демократите са изравнени, са били ключови за победата по време на няколко президентски избора. Помним драматичното второ броене във Флорида, когато под 4000 гласа дадоха победата на Буш в цяла Америка.

Флорида, която носи 29 гласа в електоралната колегия, и сега се колебае. Разликата там е само 1% в полза на Байдън. Колебаят се и другите два традиционно завързани щата - Пенсилвания и Охайо. Но в Охайо също води Байдън - с 2,4%, а в Пенсилвания разликата е 4,3% в полза на Байдън. Всъщност Тръмп води само в три от колебаещите се щати - Тексас, Джорджия и Айова, които от дългогодишни крепости на републиканците, са се превърнали в колебаещи се щати.

Байдън води във всички останали. Преднината му е над 4% в Мичиган и Аризона. В Невада и Уисконсин, тя надминава 6%. Американските анализатори още не ги отбелязват като сигурни за Байдън, само защото републиканците са печелили повечето предишни избори там. Подобно е положението в Ню Хемпшир, където Байдън води с 5,5%.

Не всичко е загубено за Тръмп

 

Към момента преднината на Байдън в национален мащаб е 7,1%. На 13 юли беше 8,8%. Някой би казал, че намалява, друг, че остава стабилна - зависи от гледната точка.

Със сигурност кампанията, която започва след броени дни, ще повлияе на избирателя. Със сигурност дебатите - първият, на 29 септември, ще са от огромно значение. Но въпреки това към момента изглежда, че Джо Байдън почти докосва победата, а чудо ще трябва на Тръмп, за да обърне резултата.

Мисури никога не губи

Има един важен индикатор, който показва, че Тръмп още има шансове. На нас може да ни изглежда ирационален, но всъщност е статистически доказан факт - Мисури никога не губи, а там води Тръмп. От 1904 година досега Мисури винаги е гласувал за победителя, независимо от коя партия е той. Американците обясняват това с характерната психология на жителите му. Когато първите заселници са тръгвали от Източното крайбрежие да покоряват Дивия Запад, винаги са минавали през Мисури. Смелите са продължили към Дивия Запад, разумните са останали завинаги в Мисури.

Има обаче и три изключения - през 1956, 2008 и 2012 г., дори разумният Мисури се е подвел и е гласувал за губещия.

Любопитни факти

Winner takes all В 48 от 50-те щата "победителят взима всичко" - всички делегати в електоралната комисия са от партията на победителя, независимо с колко малка разлика е спечелил. Само в два щата е различно - Мейн и Небраска. Мейн е разделен на 2 части и всяка от тях избира свой представител. Другите двама се определят в зависимост от това кой има повече гласове в целия щат. В Небраска е същото, само щатът е разделен на 3 части.

Може ли делегатите да гласуват срещу своя кандидат? Може, и 165 делегати вече са го правили в цялата американска история. Наричат ги "безчестните електори". Почти всички случаи са на вътрешно-партийни избори, но има няколко и в истинската президентска надпревара. На щатско ниво няма закон, който да забранява това, но към 2020 г. 33 щата имат местен закон срещу "безчестните избиратели".

Източник: Offnews.bg

Main Menu