Азербайджан: Армения наруши спирането на огъня в Нагорни Карабах!

10 Окт 2020 18:49

Армения наруши режима на спиране на огъня в оспорвания регион Нагорни Карабах, предизвиквайки отговора на Азербайджан. Това заяви Хикмат Хаджиев, съветник по външната политика на азербайджанския президент Илхам Алиев, предаде ДПА.

"Армения не спази временното прекратяване на огъня ... Азербайджан трябваше да отговори на провокацията", каза Хаджиев пред журналисти в Баку, твърдейки, че Армения е стреляла по цивилни позиции.

Азербайджан ще продължи борбата си за "пълното освобождаване" на окупираните територии, добави той.

 

Хаджиев, цитиран от Ройтерс, че Азербайджан си запазва правото да продължи нагорно-карабахските военни действия, ако Армения продължи да нарушава временното примирие, съобщи БТА.

Според туитове на азербайджанското министерство на отбраната, арменските сили са стреляли по няколко обекта в Азербайджан и всички атаки са били отблъснати.

Говорителят на арменските въоръжени сили Шушан Степанян заяви междувременно, че Азербайджан е атакувал малко след като примирието е влязло в сила.

Силите в Нагорни Карабах реагираха със "съответните мерки", добави той.

Хаджиев каза, че споразумението за прекратяване на огъня трябва да бъде спазване с "конкретна пътна карта" за изтегляне на Армения от оспорвания регион.

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов заяви днес, че хуманитарното прекратяване на огъня, договорено с Армения на преговорите в Москва, ще продължи само толкова, колкото е необходимо на Червения кръст да уреди размяната на загиналите, предаде Ройтерс.

На брифинг в Баку той се оплака, че статуквото в планинския анклав не подхожда на държавата му и че Азербайджан се надява и очаква да поеме контрола върху повече територия навреме.

По думите му спирането на огъня не е започнало заради отсъствието на условия за изпълнението му, допълва ТАСС.

Междувременнно арменският президент Армен Саркисян благодари на Русия за посредническите усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян съобщи обаче, че днес, преди прекратяването на огъня да влезе в сила, диверсионно-разузнавателната група на азербайджанските въоръжени се е опитала да проникне в посока на град Хадрут и в момента има военни действия.

По данни на главната прокуратура на Азербайджан броят на ранените цивилни от началото на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах се е увеличил до 171, а загиналите са 31.

Main Menu