Ръст на заразените в Германия, криза за здравни работници в Турция

15 Окт 2020 07:49

Германия съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус - 6638 за изминалото денонощие, съобщи Ройтерс, предаде Offnews.bg.

Общият брой на инфектираните в страната от началото на пандемията достига 341 223 души, сочат данни на института "Роберт Кох". Предишният дневен рекорд на Германия бе 6294 новозаразени на 28 март.

Жертвите на вируса са се увеличили с 33 до 9710 души. Спрямо други европейски страни Германия има сравнително ниски нива на заразени и починали от COVID-19 засега, но през последните седмици броят им расте и канцлерът Ангела Меркел предупреди, че може да се стигне до 19 200 новозаразени дневно, ако сегашната тенденция продължи. Тя призова към стриктно спазване на мерките, тъй като нови ограничения ще бъдат пагубни за икономиката.

Съгласно споразумението в сряда прагът, при който влизат по-строги мерки, като например вечерен полицейски час в баровете и по-строги ограничения на частните събирания, ще бъде намален до 35 нови случая на 100 000 души за седем дни, в сравнение с 50 преди.

Френските власти възстановиха с указ действието на извънредното здравно положение, което дава правна основа за налагане на определени рестрикции, и ще влезе в сила от полунощ на 17 октомври, като ще важи за цялата територия на страната, предаде Франс прес. Мерките се налагат заради влошаването на ситуацията с пандемията от COVID-19 в страната.

 

Съгласно тези мерки Франция налага вечерен час от 21 ч. местно време до 6 ч. местно време считано от събота, 17 октомври, в няколко големи мегаполиса, сред които и Париж. Вечерният час ще трае четири седмици и после от парламента ще се поиска удължаването му до 1 декември, предаде Франс прес.

Сред градовете, засегнати от мярката, са Марсилия, Лил, Лион, Гренобъл, Тулуза. Всеки който е навън по време на този вечерен час, трябва да има основателна причина за това. Нарушителите ще бъдат глобявани, поясни Макрон. Глобата ще е 135 евро.

 

Истанбул е обхванат от нова вълна на епидемията от коронавирус. Само за един месец случаите в мегаполиса са се увеличили с около 50 процента, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

По думите на министъра тревожно е положението при здравните работници. От март досега са починали 107 здравни работници - лекари, медицински сестри, болногледачи и друг медицински персонал, а над 40 000 са с положителен тест за COVID-19.

Според здравните власти не се предвижда въвеждане отново на строгите ограничения за излизане навън, които се прилагаха в първия етап на епидемията, нито затваряне на границите.

Нови 1671 случаи на коронавирус са били установени през последното денонощие в страната, а 57 души са починали, с което броят на жертвите от месец март досега надхвърли 9 000 души /9 014 души/.

От днес се предвижда да бъдат огласявани резултатите от направените тестове и на пациентите без симптоми, а не само на тези с установени симптоми както досега.

Бразилия може да надхвърли 180 хиляди смъртни случаи от COVID-19 до 1 януари 2021 година, дори при запазване на социално дистанциране и изолация. Прогнозите идват от Института по здравни показатели и оценка към университета във Вашингтон, цитиран от Folha de S.Paulo.

В събота страната достигна 150 000 смъртни случая от COVID-19 за около седем месеца. Ако продължи с тези темпове, прогнозата е за още 30 000 смъртни случая за по-малко от три месеца.

До момента южноамериканската държава е регистрирала общо 5 113 628 потвърдени случая на COVID-19 и 150 998 смъртни случая. 309 души са починали за последните 24 часа

Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча подписа в четвъртък извънреден указ, забраняващ публичните събирания на повече от петима души и ограничаващ транспорта. Указът забранява и публикуването на чувствителни новини и дава повече права на полицията и войниците в извънредната ситуация.

Прают цитира агресията, засягаща стабилността на държавата за този ход, след като многохилядни антиправителствени протести ескалираха в сряда вечерта. Най-малко трима лидери на протестите са арестувани от полицията, според тайландските адвокати за правата на човека.

Протестите се проведоха на годишнината от студентското въстание на 14 октомври 1973 г., което доведе до свалянето на военната диктатура. Според кралския закон за клевета в Тайланд, критиката към монархията се наказва с до 15 години затвор.

Main Menu