Печат на тази страница

Тръмп нападна Туитър и Фейсбук, блокирали компромати за Байдън

16 Окт 2020 07:24

Интернет гигантите Фейсбук и Туитър бяха подложени на критики от страна на президента Доналд Тръмп заради тяхното решение да ограничат онлайн разпространението на пораждаща полемика публикация, касаеща кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън, предадоха световните агенции.

Блокирането на публикацията и породената от това полемика станаха само три седмици преди президентските избори в САЩ, на които Тръмп се изправя срещу Байдън.

Публикацията, блокирана от двете социални медии, е на в. "Ню Йорк пост". В нея имало имейли, които са били придобити незаконно от компютър, съдържащ лични съобщения, снимки и видеокадри на сина на Байдън - Хънтър Байдън.

Съобщенията, въз основа на които е подготвена публикацията на "Ню Йорк пост", подновяват обвиненията, подети срещу Джо Байдън от лагера на Тръмп, според който той помогнал на украинската газова компания "Бурисма" да избегне разследвания за корупция в Украйна. Хънтър Байдън е бил в надзорния съвет на Бурисма от 2014 г. до 2019 г.

През част от този период Джо Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама. Той винаги е отричал да е обсъждал със сина си Хънтър неговите дейности в чужбина, докато е заемал вицепрезидентския пост при Обама.

В публикацията на "Ню Йорк пост" има между другото конфиденциална преписка между Хънтър Байдън и съветника на ръководството на "Бурисма" - Вадим Пожарски. Едно от писмата с дата от 17 април 2015 г. е било пратено на Хънтър Байдън година след като той влиза в надзорния съвет на компанията.

В това писмо Пожарски благодари на Хънтър Байдън за поканата за визита във Вашингтон и за възможността да се срещне с Джо Байдън, който по това време беше вицепрезидент. В друго съобщение, датирано от май 2014 г., Пожарски питал за съвет Хънтър Байдън за това под каква форма може да се използва неговото влияние от представители на компанията Бурисма.

"Ню Йорк пост" поясни, че е иззел упоменатата електронна преписка от твърдия диск на компютър, даден за ремонт в щата Делауеър, но не уточни чий е бил компютърът.

По времето, когато Хънтър Байдън беше в надзорния съвет на „Бурисма“, неговият баща отправи призиви за уволнението на генералния прокурор на Украйна Виктор Шокин, започнал разследване за дейността на украинската газова компания. Шокин беше уволнен, а разследването на Бурисма беше преустановено.

През февруари 2020 г. Държавното следствено бюро на Украйна възбуди дело за престъпление по искане на Шокин за намеса в неговата работа от страна на Джо Байдън.

С името на Байдън е свързана и скандалната история, чийто резултат беше процедурата по импийчмънт на Тръмп в Конгреса. Според американски медии представители на администрацията на Тръмп се опитали да поискат от Украйна компромат за Байдън и да попречат на кампанията му за изборите през 2020 г.

Демократите тогава обвиниха Тръмп в опит за шантаж и натиск над президента на Украйна Володимир Зеленски, за да поднови той разследването срещу Бурисма и инициираха процедурата по импийчмънт. На 5 февруари обаче Сенатът на Конгреса на САЩ оправда Тръмп по всички обвинения, свързани с тази история.

Сега относно решението на Фейсбук и на Туитър да ограничат разпространението на статията на в. "Ню Йорк пост" Тръмп каза: "Ужасно е, че Фейсбук и Туитър са изтеглили статията в "Ню Йорк пост" за имейлите, свързани с Джо Байдън Сънливеца и с неговия син Хънтър".

По адрес на Джо Байдън Тръмп каза, че "няма нищо по-лошо от един корумпиран политически представител". Тръмп обвини Байдън, "че е лъгал нагло, че нямал нищо общо с корупцията на сина му в областта на бизнеса.

"На Хънтър Байдън са му платили за възможността да се обръщат към баща му - вицепрезидента", добави Тръмп. Той припомни, че като вицепрезидент в администрацията на Обама, Байдън е отговарял за Украйна и за Русия. Според Тръмп както произтича от преписката в публикацията на "Ню Йорк пост" твърденията на Байдън, че никога не е говорил със сина си за неговите делови връзки, са били лъжа.

Тръмп заключи, че не е имало по-корумпирана администрация от тази на Обама и на Байдън.

По повод критиките срещу двете социални мрежи, един от ръководителите на Фейсбук Анди Стоун постави под съмнение автентичността на имейлите и обяви, че информацията на "Ню Йорк пост" ще бъде обект на проверка, а в очакване на резултатите от нея "видимостта й на платформата" на Фейсбук ще бъде ограничена.

Туитър също потвърди, че е попречил на разпространението на публикацията, защото нейното съдържание било плод на хакерска атака.

Самият в. "Ню Йорк пост" в редакционна статия обвини двете социални мрежи, че по този начин подпомагат кампанията на Байдън.

Същевременно стана ясно, че в Туитър е бил блокиран и акаунтът на говорителката на Белия дом Кейли Маккенани, защото тя споделила там информацията на нюйоркското издание. Тръмп разкритикува това и заяви: "Защото тя сподели истината, те затвориха акаунта й".

От щаба на Байдън пък казаха, че той никога не се е срещал с представителя на Бурисма - Вадим Пожарски. За подобно нещо се говори в публикацията на "Ню Йорк пост".

Тръмп обаче заяви, че Байдън трябва да разкрие всички данни за връзките с бизнеса на неговото семейство.

Източник: БТА

Main Menu