Армения подписала "болезнено" споразумение с Азербайджан и Русия

10 Ное 2020 08:14

Руският президент Владимир Путин, премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха споразумение за пълното прекратяване на огъня и на всички военни действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт от 23:00 ч. българско време вчера.

Руският президент заяви, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции и че в региона ще бъдат разположени руски миротворци. Освен това Баку и Ереван ще разменят пленници и тела на загинали.

Въоръжените сили на "Република Азербайджан и Република Армения ще се спрат на заетите от тях позиции, по протежение на линията на съприкосновението в Нагорни Карабах и по протежение на коридора, съединяващ Нагорни Карабах с Република Армения, ще бъдат разположен руски миротворчески контингент", заяви Путин.

Споразумението обаче предизвика вълна от крайно недоволство в Ереван, където протестиращи превзеха правителствената и парламентарната сграда и нанесоха сериозни материални щети.

Как се развиха изненадващите събития

Най-напред арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение с лидерите на Русия и Азербайджан за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Пашинян изтъкна, че през идните дни ще направи обръщение към арменския народ.

"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. (23:00 ч. вчера българско време). Текстът на заявлението вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин", заяви Пашинян, предаде ТАСС.

 

Вчера арменските сили признаха, че са загубили град Шуши - втория по големина град в Нагорни Карабах.

Последва потвърждение от Кремъл за подписаното споразумение между лидерите на Русия, Азербайджан и Армения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предстои да бъдат оповестени детайлите на подписаното споразумение.

"В най-скоро време изявление по въпроса ще направи и руският президент", изтъкна говорителят.

На свой ред Илхам Алиев заяви, че "подписаното тристранно споразумение ще стане (ключова) точка в уреждането на конфликта".

В излъчвана по телевизията онлайн среща с руския президент Владимир Путин, Алиев изрази увереността си, че постигнатото споразумение ще донесе мир в региона и ще сложи край на противопоставянето и кръвопролитието.

Миротворци ще пазят мира

Русия е изпратила с военно-транспортни самолети Ил-76 почти 2000 миротворци 470 единици бойна техника в Нагорни Карабах, заяви руското министерство на отбраната.

"За контролиране на прекратяването на огъня и на военните действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт ще бъде разположен миротворчески контингент на Руската федерация от 1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 единици автомобилна и специална техника", заяви министерството.

Илхам Алиев каза, че Турция също ще вземе участие в миротворческия процес в Нагорни Карабах.

Въстание в Ереван

Жители на Ереван, протестиращи срещу прекратяването на военните действия в Карабах, проникнаха в сградата на арменското правителство късно снощи, предаде ТАСС.

Агресивно настроените протестиращи чупеха вратите на кабинетите в сградата.

Стотици хора се събраха на площада на Републиката в центъра на Ереван, където се намира сградата на правителството, след като премиерът Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Полицаите не използваха сила срещу протестиращите и се опитаха да ги успокоят.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви във Фейсбук, че инициаторите на погромите в Ереван тази нощ ще бъдат строго наказани.

"Част от участвалите в погромите в Ереван са били в Карабах, но по някаква причина са оставили позициите си и са избягали. Сред тях има и един генерал. Официално заявявам, че всички инициатори ще бъдат наказани с цялата строгост на закона", заяви Пашинян.

Main Menu