Арменците признаха: Ако бяхме продължили боевете, щяхме да загубим всичко

10 Ное 2020 11:33

Араик Арутюнян, лидер на арменската окупация в Нагорни Карабах, призна, че ако боевете бяха продължили, арменските сили в рамките на дни са щели да загубят всичко, предаде РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин, премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха споразумение за пълното прекратяване на огъня и на всички военни действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт. Руският президент заяви, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции.

„Загубихме Физули, Джабраил, Кубатли, Зангелан, област Хадрут, части от районите на Мартуни и Аскеран, и най-важното Шуша. Боевете вече бяха в покрайнините на Степанакерт, на разстояние 2-3 километра. Със същото темпо, в рамките на дни, щяхме да загубим целия Карабах", написа Арутюнян във Фейсбук.

 

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах. Според съобщението текстът на документа е "невероятно болезнен за мен лично и за нашия народ". Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея. Азербайджан обяви капитулацията на арменските сили, които през последните седмици загубиха голяма част от териториите, над които имаха контрол. Протестиращи нахлуха в сграда на правителството в столицата Ереван след съобщението за подписаното споразумение.

Нагорни Карабах е територия, призната международно като част от Азербайджан. Турция поздрави Азербайджан за победата. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Азербайджан е постигнал значителен успех по време на конфликта в Карабах както на бойното поле, така и на масата за преговори. Кремъл потвърди подписването на споразумение между лидерите на Русия, Азербайджан и Армения за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Руският президент Владимир Путин заяви, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции.

Main Menu