Тръмп подписа указ, забраняващ US инвестиции в китайски компании

13 Ное 2020 08:17

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, забраняващ американските инвестиции в китайски компании, които според Вашингтон са свързани с въоръжените сили на Китай. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на разпространения от Белия дом документ.

Целта на тази стъпка е да се разубедят американските инвестиционни компании, пенсионни фондове и други да купуват и продават акции на 31 китайски фирми, които Министерството на отбраната по-рано тази година включи в списъка на организациите, свързани с китайския военен отрасъл, посочва Ройтерс.

Забраната влиза в сила на 11 януари 2021 г.

В декрета си Тръмп посочва, че Китай използва все повече американски капитали, за да финансира и осигурява разработването и модернизирането на своите военни, разузнавателни и други системи за сигурност, което му дава възможност за заплашва пряко САЩ на американска територия и американските сили в чужбина.

Компаниите, в които се забраняват американски инвестиции, са държавни и частни, в сферата на въздухоплаването, морския транспорт, строителството, комуникациите и новите технологии, отбелязва Франс прес.

Main Menu