Печат на тази страница

Джо Байдън: Америка се завърна

25 Ное 2020 08:00

Америка се завърна и е готова да води света, а не да се отдръпва от него. Това заяви избраният президент на САЩ Джо Байдън при представянето на ключовата част от екипа си - шестимата членове на бъдещата си администрация, които ще отговарят за външната политика и сигурността.

В реч в Уилмингтън, щата Делауеър, Байдън подчерта необходимостта от възстановяване на съюзите с партньорски държави, както и противодействието на пандемията от коронавируса и климатичните промени, предаде Би Би Си.

 

"От много време казвам, че Америка води не чрез примера на силата, а чрез силата на примера. Горд съм да ви представя този невероятен екип, който ще води чрез примера. Нека да започваме работа, да спасим Америка и света!" - призова избраният президент.

За държавен секретар той номинира опитния дипломат Антъни Блинкън, а бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален посланик на Белия дом по климата. Линда Томас-Грийнфилд ще бъде постоянен представител на САЩ в ООН.

За директор на националното разузнаване Байдън е избрал Аврил Хейнс, а Алехандро Майоркас е бъдещият секретар по вътрешната сигурност. Джейк Съливан ще бъде съветник на президента по националната сигурност.

"Този екип е готов да води света, а не да се отдръпва, да се противопоставя на нашите противници, не да отблъсква нашите съюзници. И е готов да отстоява нашите ценности." - посочи Джо Байдън.

Световните лидери "очакват с нетърпение Съединените щати да препотвърдят историческата си роля на глобален лидер в Пасифика, както и в Атлантика, по целия свят", отбеляза той.

"Този президент, президентът Тръмп, промени пейзажа. Стана Америка първо, Америка сама. Озовахме се в положение нашите съюзи да се разпадат." - констатира избраният президент.

 

Той заяви, че вече е разговарял с премиера на Великобритания Борис Джонсън и с други лидери по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Байдън, който има ирландски корени, добави, че е против това да има охранявана граница. По думите му, тази идея просто не е правилна. "Просто трябва да поддържаме границата отворена", коментира той.

Бившият вицепрезидент на Обама посочи, че президентският му мандат няма да бъде "трети мандат на Обама", защото "сме изправени пред съвсем различен свят в сравнение с онзи при администрацията Обама-Байдън".

Main Menu