Moderna иска разрешение за ваксината срещу Covid-19 след потвърждение на 94% ефективност

30 Ное 2020 17:06

 

Американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че по-късно днес ще поиска от американските и европейски регулатори да позволят спешно използване на разработената ваксина срещу коронавируса, информират медии.

От компанията поясниха, че пълният анализ на резултатите от клиничните изпитания потвърждава 94,1% ефективност на ваксината и 100% ефективност при предотвратяване на тежки случаи на коронавирус.

 

 

Ваксината на Moderna потенциално може да достигне до първите американци на 21 декември.

Pfizer и BioNTech вече поискаха от регулаторите в САЩ и Европа да одобрят кандидата им за ваксина.

От Moderna поясняват, че финалните резултати показват, че нито един от ваксинираните доброволци не се е разболял тежко.

 

Moderna внася документи за одобрение на ваксината в САЩ, Великобритания и други европейски държави. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ ще обсъди молбата на среща на 17 декември, поясняват от биотехнологичната компания.

Базираната в Масачузетс компания получи 2,48 милиарда долара американска федерална помощ като част от операция Warp Speed на администрацията на Доналд Тръмп.

САЩ първи ще получат от ваксината. От Moderna отбелязаха, че очакват 20 милиона дози да са подготвени за употреба в страната до края на тази година. През август САЩ купиха 100 милиона дози с вариант за още 400 милиона. Moderna съобщи, че е на път да произведе между 500 и 1 милиард дози през 2021 г.

 

Както Pfizer/BioNTech, Moderna използва нова mRNA технология за разработването на ваксината, която включва генетичният код на вируса, а не мъртва или отслабена част от вируса.

Moderna e третата компания, която предава резултатите от изпитания на регулатори за одобрение след Pfizer и Oxford University/AstraZeneca.

Във Фаза III Moderna включи 30 000 души в САЩ, от които 196 са се разболели. 30 души са заболели тежко и един човек е починал, но те не са получили от ваксината. В изпитанията участваха и рискови групи, включително 7000 души над 65 г. и повече от 5000 млади хора с хронични заболявания като диабет, затлъстяване и сърдечни проблеми. Участвали са и 11 000 чернокожи, азиатци и от етнически малцинства. Не са регистрирани сериозни странични реакции. Най-често са наблюдавани болки в ръцете, главоболие и умора.

Main Menu