Водещата на CNN Ралица Василева за атентата: Светът се промени за часове

11 Сеп 2021 13:32

Бях в нюзрума и се приготвях за предаване, когато видяхме първия извънреден бюлетин за атентатите. Мислех, че става въпрос за самолетна катастрофа. После видяхме как със страхотна сила се вряза втори самолет в сградата. Тогава разбрахме, че става въпрос за невиждана атака. Светът се промени за часове. Бивши врагове станаха съюзници.

Това е събитие, което помниш цял живот. Работихме през цялата нощ. Това разказа водещата на CNN Ралица Василева в ефира на Нова телевизия за 11 септември 2001 година.

 

По думите й в този ден Америка е загубила своята невинност. „Винаги войните се случваха другаде. Затова дотогава повечето американци се чувстваха защитени. В този ден целият свят протегна ръка на САЩ. Имах роднини, които живеят в Ню Йорк. В началото не знаех какво се е случило с тях. Само знаех, че не работят близо до кулите близнаци", каза още журналистът от CNN. И допълни, че най-тежко й е било да интервюира близките на загиналите.

 

Какво е да изгубиш баща си под руините на атентата?

 

„Много хора носеха снимки, за да издирват роднините си. Молеха ни да се обадим, ако ги видим. Няма да забравя човешката мъка. Хората бяха целите в пепел. По улиците имаше чанти, обувки", каза още Ралица Василева.