Печат на тази страница

За какви симптоми да следят ваксинираните с AstraZeneka

08 Апр 2021 08:59

Необичайните кръвни съсиреци, в комбинация с нисък брой на тромбоцитите трябва да бъдат вписани като много редки нежелани ефекти на Vaxzevria (известна преди като COVID-19 AstraZeneca). Такова е заключението на Комитетът по безопасност (PRAC) към ЕМА оповестено на брифинг вчера. От агенцията посочиха за какви симптоми трябва да следят имунизираните с ваксината.

Според заключението на Европейската агенция по лекарствата повечето докладвани случаи са при жени под 60 години, в рамките на 2 седмици от ваксинацията. Към момента няма потвърдени специфични рискови фактори.

PRAC отбеляза, че съсиреците се появяват във венозните съдове на мозъка и корема, както и в артерии, едновременно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога съпроводено с кървене.

Трябва да потърсите незабавно медицинска помощ, ако имате следните симптоми:

• невъзможност да дишате

• болка в гърдите

• подуване на крака

• продължителна болка в корема

• неврологични симптоми, включващи тежко, непреминаващо главоболие или размазано виждане/замъглено зрение

• фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място

Комитетът е направил задълбочен преглед на 86 случая на тромбоза, налични в базата данни на ЕС - EudraVigilance към 22 март 2021 г., 18 от които са завършили фатално. Случаите са основно от системата за докладване на нежелани реакции в ЕС и Великобритания, където към този момент са ваксинирани повече от 25 млн. граждани.

Едно възможно обяснение за кръвните съсиреци е имунен отговор, водещ до състояние подобно на това, наблюдавано понякога при пациенти, лекувани с хепарин(хепарин-индуцирана
тромбоцитопения HIT).

Докладваната комбинация от кръвни съсиреци и нисък брой на тромбоцитите е много рядко срещана и цялостното съотношение полза /риск на ваксината за предпазване от COVID-19 надхвърля риска от нежелани реакции, е позицията на Европейската агенция по лекарствата./offnews.bg

Main Menu