Да поговорим спокойно за рака на кожата

15 Юли 2022 14:30

 

Време е за слънце, плаж, планина или море. Един скрол из фийда ни в социалните мрежи ни въвлича в слънчевото бягство, летни изкушения, морски партита и красиви гледки от почивки и пътешествия. Но точно тези дни за релакс и забавления крият най-много рискове за кожата, ако не подхождаме внимателно и отговорно към нейната защита и здраве. И тук идва най-сериозният шок за тези, които са пренебрегвали превенцията, не са обръщали внимание на изгарянията, измръзванията или други увреждания на кожата години наред, или на незаздравяваща с месеци „раничка“ или „брадавица“.

Много от пациентите споделят, че когато научат диагнозата рак и особено меланом (най-сериозният вид рак на кожата), им е трудно да чуят каквото и да било друго, което лекарят им казва. Най-тежкото настъпва, когато излязат от кабинета и се чудят какво ще се случи от тук нататък, разказва д-р Ива Гаврилова, дм от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен център и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО). По думите й процедурите по диагностициране и лечение могат да варират за всеки конкретен случай, но има основни стъпки след диагностицирането, които са идентични и могат да ориентират пациента в процеса на лечение, който му предстои.

Затова БАДО организира на 23 юни, събота - Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания в столичния хотел „Балкан“ (бивш „Шератон“). В рамките на няколко часа пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат и разговарят с водещи специалисти в областта на лечението и проследяването на заболяването, психолози, експерти по здравни грижи, представители на пациентски организации и други. Целта е всички да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, с възможностите за диагностика и психосоциална подкрепа, както и с опита, страховете и как са се справили с тях други пациенти с онкологични заболявания, така че хората с меланом да водят пълноценен начин на живот след диагнозата.

„Искаме да се срещнем с хората и техните семейства, за да разговаряме спокойно и достъпно за малигнения меланом, какви са рисковите фактори и развитието на заболяването. Аз лично ще споделя своите знания и опит за пътя, който пациента извървява стъпка по стъпка - от правилното диагностициране, през това какви видове изследвания е необходимо да се направят и каква информация ни дават те, в каква последователност и обем се изпълняват, за да знаят хората какво да очакват. Ще говоря и за нещата, които не бива да се правят както от лекарите, така и от пациентите, за да се стигне в крайна сметка до правилна оценка на състоянието и успешно лечение“, казва д-р Гаврилова и дава пример, който според нея е показателен: „Ако се намери бенка, съмнителна за меланом, не бива първосигнално от нея да се взима проба с остъргване или изрязване на парченце, т.нар. цитология или биопсия. Това е груба грешка, която не само нарушава целостта на образуванието, което е опасно за здравето на пациента, но и затруднява възможността за правилно стадиране (определяне стадия на заболяването) след оперативното му отстраняване, а от това в голяма степен зависи ефективността на лечението. Съществуват и всякакви митове, че ако бенката се отстрани, тя може да се разпространи по цялото тяло. Започват различни опити за самолечение, третиране с лазер, народна медицина, киселини или отвари на знахари, които крият сериозен риск от израждане или разпространение на вече изменената бенка. Това допълнително забавя и влошава шансовете за лечение. Важно е хората да знаят, че само ранно разпознатият меланом може да бъде напълно излекуван“, подчерта д-р Гаврилова.

По думите й медицината вече е твърде напред в лечението на меланом. „Хората трябва да имат пълна информация и доверие в науката и на своя лекар- онкодерматолог, който при съмнение за тази диагноза ще назначи допълнителни изследвания и с тях ще ангажира Предлечебен онкологичен комитет с участието на различни специалисти, които да определят План за лечение. „Мултидисциплинарният подход при онкологичните заболявания е много важен, наред с развитието на науката, медицинските практики и протоколи за действие, иновациите и технологиите в сектора“, допълни още д-р Ива Гаврилова.

Денят на пациента ще премине под надслов: „Меланомно общество в обществото“. В него ще участват водещи специалисти в различни области на науката и медицината, свързани с онкологичните кожни заболявания – онкодерматолози, психолози, клинични терапевти, медицински онколози, представители на пациентски организации и др. Д-р Георги Стаменов от МБАЛ „Надежда“ ще представи една гореща тема: възможностите за запазване на фертилитета и способността да се износи бременност и да се родят здрави деца от пациенти с меланом. В интерактивните дискусии ще се включат още водещите онколози от страната, които ще отговарят на въпроси на публиката.

Форумът се организира от Българската асоциация по дермато-онкология, ще се проведе на 23 юли 2022 г., събота, от 10:00 часа в зала „Средец“, хотел „Балкан“, гр. София.

Main Menu