Ето защо не трябва да сдържате кихането си

17 Ян 2018 15:45

Това не е просто градска легенда: опитвайки се да потиснете кихането си, като притискате носа и затваряте устата си, можете да разкъсате гърлото си, твърдят лекари на страниците на медицинско списание.

 

Разказва се историята на британец, който трудно преглъщал и срещал затруднения да говори, след като се опитал да задържи кихавицата си по описания по-горе начин.

 

Лекарите в Лестър открили, че мъжът страда от "спонтанна перфорация на фаринкса" (така наречения гълтач). Този вид увреждане най-често се свързва с травма, повръщане или тежка кашлица.

 

Човекът е приет в болницата, където прекарва седем дни. Храни се с тръбичка и приема антибиотици.

 

При изписването му лекарите го посъветвали "да не блокира двете си ноздри, когато киха в бъдеще", съобщава T+L.

 

"Спирането на кихането чрез блокиране на ноздрите и устата е опасно и трябва да се избягва", пишат авторите на статията.

 

Лекарите посочват, че това действие може да доведе до задържане на въздух между белите дробове, перфориране на тъпанчетата или дори да причини разкъсване на церебрален аневризъм.

 

"Когато кихате, въздухът излиза от вас със скорост около 240 километра в час", казва за Асошиейтед прес д-р Антъни Аймат, директор на отделение Уши, нос, гърло в лондонската университетска болница Lewisham.

 

"Ако упражните целия този натиск, можете да причините много щети и да се окажете като човечето Мишелин - с въздух, уловен в тялото ви", добавя специалистът.

 

Така че през този грипен сезон не спирайте кихавиците си. Само не забравяйте да кихате в лакътя си, следвайки съветите на епидемиолозите. /profit.bg

LGarden

Main Menu