Обявиха грипна епидемия и в Благоевград

19 Ян 2018 12:50

Грипът продължава да настъпва. След Перник и Пазарджик, грипна епидемия от 22 януари е обявена и в община Благоевград, затварят се училищата в града за 3 дни, информира Dir.bg
Заболелите от грип в Благоевград достигнаха епидемични стойности - 381 на 10 00 души, в резултат на което обявяваме епидемия с всички забранителни мерки, съобщи доктор Веселка Мончева - директор отдел "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Благоевград.

Забраняват се плановите операции и свижданията в болниците, спират се детските и женските консултации, както и профилактичните прегледи.

Учениците от 22 до 24 януари включително излизат в грипна ваканция. Това е само за община Благоевград. Детските градини продължават да работят, като само здрави деца ще посещават заведенията", уточни доктор Мончева.

От РЗИ-Благоевград отчитат постепенно покачване на заболеваемостта от грип в Петрич, в другите по-големи градове на областта ситуацията е спокойна.

Епидемични нива до края на тази седмица има вероятност да достигнат още няколко области - Габрово, Пловдив, Стара Загора, София-област и Ямбол.

Регионалната здравна инспекция в Перник първа  обявява грипна епидемия на територията на Пернишка област от 13 януари.  Вчера го последва и Пазарджик, като забранителните мерки и грипната ваканция са в сила от 19 до 23 януари. Заболеваемостта там е 255 на 10 000 души.

В тези 3-4 седмици на грипната епидемия може би около 300 - 400 000 българи ще заболеят, прогнозира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Поваля ни и вирус "Виктория", който засяга нервната система, сочат данните на  Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

Main Menu