Трансплантираха успешно мъж с изкуствено сърце

28 Фев 2018 08:17

31-годишен мъж с изкуствено сърце беше трансплантиран успешно в болница „Св. Екатерина“ от екипа на проф. Генчо Начев, съобщиха от лечебното заведение.

В ранните часове в неделя в болница „Св. Екатерина“ е получена информация от Изпълнителната агенция по трансплантация, че във ВМА има подходящ сърдечен донор. 

 

Въпреки тежките метеорологични условия в страната, екипът на болницата, под ръководството на проф. д-р Генчо Начев, успява да създаде максимално добра организация за успешното извършване на сърдечната трансплантация. 

 

Донорът е 41-годишна жена с руптурирала (спукана) мозъчна аневризма и в мозъчна смърт. Реципиентът е 31- годишен мъж, който е с тежка форма на сърдечна недостатъчност и поради тази причина преди няколко месеца му е поставено изкуствено сърце. 

 

В 3 ч. през нощта започва сърдечната трансплантация, при която изкуственото сърце е заменено с новото донорско сърце. В 9 ч. сутринта пациентът вече е изведен от операционната и няколко часа след това диша самостоятелно и контактува с дежурния екип. 

 

Това е деветия пациент, на който е извършена успешна сърдечна трансплантация след предварително имплантирано изкуствено сърце през последните няколко години, уточняват от "Света Екатерина".

 

Ръководството на болницата изразява своите съболезнования и благодарност към близките на донора. 

Main Menu