Медицинският университет отбелязва Международния ден на хората с редки болести

28 Фев 2018 11:13

За десета поредна година, в последния ден на м. февруари, лекари, пациенти и техните организации информират обществеността за проблемите на хората с редки болести.  Това са състояния или заболявания с честота 1 на 2000 души. В Европа близо 30 млн. души проявяват тези болести, а в целия свят са над 300 млн.
МУ-Пловдив  също изразява подкрепата си за хората с редки болести. Асоциацията на студентите-медици организира публична лекция по тази тема на 28 февруари в  Аудиторния блок на университета, 5- та аудитория. Гост-лектор е проф. Румен Стефанов от Факултета по обществено здраве в МУ-Пловдив и създател на Института по редки болести, базиран в Пловдив. "МУ-Пловдив и УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив развиват активна дейност в обучението, диагностиката и лечението на хората с редки имуномедиирани болести - първичните имунни дефицити", съобщи проф. Мариана Мурджева, имунолог и зам. ректор в университета.

Проф. Стефанов допълни, че  от 13 часа днес пред Института по редки болести в ж.к. Тракия ще се съберат представители на пациентски организации, членове на техните семейства и приятели. С вдигнати ръце и пускане на балоните на надеждата присъстващите ще покажат своята солидарност към милионите болни по света. Ученици ще подарят флашмоб – народни танци.

Main Menu