Дариха нова модерна операционна маса на Детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ /снимки+видео/

10 Окт 2018 13:15

Нова модерна операционна маса, закупена с дарения от Инициативата „5 km run“ и от „BMW Клуб България“ получи Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Дарението е на стойност 22 000 лева, като фирмата доставчик е направила сериозна отстъпка за добрата кауза. Старата маса е на 40 години. Парите са събрани от концерт на Главната улица, фестивал и маратон в рамките на 5 км. Красимир Ацаров от УС на BMW club.bg сподели, че идеята се е родила в един разговор с доц Евгени Мушиков. Мирослав Кузмов от 5 km run каза, че това е третата инициатива към детско отделение в страната след София и Бургас. През 2019 година ще има такива благотворителни инициативи в четири града.

Началникът на клиниката проф. Пенка Стефанова заяви, че новата придобивка вече влиза в употреба, като днес са оперирани десет деца. Те са с различни заболявания - хернии, хемандиоми и др. Най-малкият пациент е бил на 6 години.

 

По думите на проф. Стефанова това е поредното дарение за детската хирургия и е доказателство, че „доброто е сред нас“. Тя уточни, че годишно за операции и лечение през клиниката преминават над 1500 деца от цялата страна. “Прекрасно дарение, от което имаме нужда. Новата операционна маса е електронна, хидравлична и отговаря на всички съвременни изисквания. Може да работи и когато няма ток. Всичко това е за доброто на децата.”, каза проф. Стефанова. След представяне на новата маса проф. Стефанова подари на всички "чаша на доброто", както са я нарекли малките пациенти на клиниката.

 

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu