Броят на хоспитализираните заради инсулт пациенти у нас нараства с всяка година

27 Окт 2018 11:43

 

От 52 000 случая на мозъчен инсулт, регистрирани у нас през изминалата година, най-модерно лечение е приложено само при 450.

420 са тромболизите, а едва 32 - тромбектомиите, които дават възможност за излекуване на пациента, информира Дарик един от най-добрите неврохирурзи у нас д-р Нурфет Алиоски.

Специалистът, който завежда Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в болница "Св. Анна", допълни, че броят на хоспитализираните заради инсулт пациенти у нас нараства с всяка година, а причината за това е във факта, че населението ни застарява.

Какво е решението?

„Броят хоспитализирани пациенти с исхемичен мозъчен инсулт са 52 446. Броят на извършените интравенозни тромболизии за цялата страна са 407. Това означава, че това са пациенти, които са пристигнали до 4-ия час в лечебното заведение и влизат в т.нар. „златни часове“, в които е възможно да се направи тази интравенозна тромболиза. Броят на извършените механични тромбектомии за миналата година е само 32. Тоест това е периодът до 6-ия час. От началото на симптоматиката до провеждането на механична тромбектомия. В сравнение с колосалната цифра от над 52 000 честно казано бройката е много малка“, каза д-р Нурфет Алиоски.

По думите му това, което ни липсва, е комплексност.

„Целият този етап на обгрижване на такъв тип пациент е колективен „спорт“. То е свързано с дейността на 112, хората, които са на телефона, колегите от Спешната помощ, колегите от Спешно отделение в болницата, колегите невролози и ние включително. Защото всичко това трябва да става в един определен период от време. Всичко, което е след шестия час просто няма смисъл от бързане“, допълни той.

Според него трябва инвестиция във всичко изброено, за да не се стигне до този момент да се брои часът.

„Нека инвестираме в здравето си, за да бъдем по-здрави“, каза още от най-добрите неврохирурзи у нас д-р Нурфет Алиоски. /dariknews.bg

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu