Сдружение Зачатие и Fertility Europe стартират третото поредно издание на Европейската седмица на фертилността

06 Ное 2018 17:21

 

През 3тата Европейска седмица на фертилността (5-11 ноември 2018), Fertility Europe – паневропейската организация на пациентите с инфертилитет – представя Призив за действие към политиците от Европейския съюз.


За да отбележи 40-тия рожден ден на Луиз Браун, първото в света бебе, родено чрез инвитро, Fertility Europe стартира днес своята кампания #HappyBirthday и дава начало на Европейската седмица на фертилността 2018.

Колко пъти годишно казваме или пишем думите "Честит рожден ден" без много мисъл? За тези, които искат да имат дете, но се борят с безплодието, фразата има по-дълбоко значение. Организациите на пациентите от цяла Европа ще се присъединят към седмицата за действие, за да подчертаят значението на рождения ден за семействата, които са преодолели стерилитета и споделят своите истории, за да насърчат тези, които все още се надяват да станат родители, както и онези, които са останали бездетни.

Безплодието засяга една от всеки шест двойки по целия свят, 25 милиона от тях са граждани на Европейския съюз. Всяка година броят на пациентите със стерилитет се увеличава с 8-9%. Но въпреки че има повече от осем милиона души по света, родени благодарение на лечението инвитро, пациентите все още са изправени пред стигмата и битките с липсата на информация, достъп до лечение и финансиране.

Като част от кампанията, Fertility Europe стартира Призив за действие към политиците в Европейския съюз за:

  • признаване на правото да опиташ да имаш дете като универсално право в рамките на ЕС;
  • осигуряване на равен, честен и безопасен достъп до лечение на стерилитет;
  • осигуряване на обществено финансиране за всички видове лечение на стерилитет;
  • ангажиране на публичния сектор с предоставянето на по-добра информация за инфертилитета;
  • прилагане на комуникационни кампании за премахване на стигмата, свързана със стерилитета.

Призивът за действие вече е подкрепен и подписан от няколко членове на Европейския парламент от различни политически групи и националности. Fertility Europe приканва всички заинтересовани да подкрепят и споделят Призива в социалните медии (#FertilityWeek2018 #HappyBirthday).

Членове на Европейския парламент, които са подписали Призива за действие:

Beatriz Becerra Basterrechea (Spain, ALDE)

Biljana Borzan (Croatia, S&D)

Cristian-Silviu Busoi (Romania, EPP)

Jill Evans (UK, Greens)

Merja Kyllonen (Finland, GUE/NGL)

Norica Nicolai (Romania, ALDE)

Sirpa Pietikäinen (Finland, EPP)

Ramon Luis Valcarcel Siso (Spain, EPP)

ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ФЕРТИЛНОСТТА

Стартира за първи път през 2016 година и е създадена, за да хвърли светлина върху рядко споменаваната дилема на стерилитета в Европа. През 2017 година Fertility Europe акцентира върху #40причини за значението на фертилитета по случай 40-тата година от зачеването на първото в света бебе в епруветка. Тази година, #FertilityWeek2018 ще празнува 40-тия рожден ден на Луиз Браун, първото бебе инвитро в света, 30-тия рожден ден на Илияна Тирилова, първото българско бебе инвитро и ще постави Призива за действие към политиците от ЕС в центъра на своята кампания.

 

ЗА FERTILITY EUROPE

Fertility Europe е пан-европейска организация, обединяваща 24 асоциации на пациенти от 22 европейски страни, които се борят за повишаване на информираността за инфертилитета чрез образование, застъпничество, комуникация и партньорство.

ЗА СДРУЖЕНИЕ ЗАЧАТИЕ

Сдружение „Зачатие“ е българската организация на хората с репродуктивни проблеми, създадена през 2004 г. Инициатор за създаването на Фонда за асистирана репродукция.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu