Печат на тази страница

Болниците вече трябва да перат прането си в отделен вид обществени перални

05 Дек 2018 09:06

В обществените индивидуални перални на самообслужване, предназначени за граждани, вече не може да се изпира пране от обществени обекти. Това стана факт с влизането в сила на Наредбата за здравните изисквания към обществените перални на МЗ.

Забраната се налага с идеята да се избегне рискът в обществените перални за граждани да се пере пране от обекти като места за временно настаняване, лечебни, детски и учебни заведения и т.н.

Документът разграничава пет вида обществени перални, като тези, в които се пере пране на лечебни и здравни заведения, както и на специализирани институции за предоставяне на социални услуги за възрастни, са обособени в отделна точка.

За спазването на хигиенните норми ще следят РЗИ.

С документа се въведоха изисквания за микробиологична чистота на готовото за експедиция пране, с което се очаква да се намали и почти да се елиминира рискът от разпространение на заразни заболявания чрез изпраното пране.

С предвидените предварителни и периодични медицински прегледи и изследвания на работещите в обществените перални се цели недопускане на замърсяването на чистото пране с патогенни и непатогенни микроорганизми от лица от персонала, които най-често се явяват т.нар. „здрави заразоносители“. Това от своя страна ще гарантира опазване здравето на лицата, ползващи се от услугите на обществените перални, в т.ч. децата в детските заведения, лицата, ползващи хотелиерски и други подобни услуги, пациентите в лечебните заведения и т.н., посочиха от МЗ в мотивите си към наредбата.

Чрез недобре и неправилно изпрани дрехи, спално бельо, покривки, работно облекло и др. се предават бактерии и вируси като: вируса причинител на хепатит А, норовируси, ротавируси, салмонела, E. Coli, кандида и др., отбелязаха от там.

В лечебните заведения съществуват специфични фактори, които способстват за развитието на т.нар. вътреболнични инфекции, които не са характерни за други учреждения. При замърсяване на вътреболничната среда с микроорганизми – в лечебните заведения често се замърсяват повърхности, апаратура, материали, инструменти, а също така постелъчен инвентар и работно облекло, микробните агенти могат да попаднат в тялото на възприемчиви пациенти, посочиха от ведомството.

„Вътреболничните или нозокомиални инфекции представляват отделна категория заболявания, причинени от микроорганизми, които възникват при пациенти след постъпването им в лечебно или здравно заведение и са отсъствали преди приема им. Тези инфекции могат да се развият по време на лечение за други заболявания и дори след изписването на пациентите от стационара. Освен това, те включват и инфекции сред медицинския персонал, получени по време на работа в лечебните и здравни заведения. В термина нозокомиални инфекции се акцентира върху основната характеристика на вътреболничните инфекции – връзката им с медицинските грижи“, коментираха още от МЗ.

Но не само бактериите и вирусите представляват опасност по прането. Според експерти алерголози, неправилно изпраното пране елиминира едва от 6 до 10% от наличните по дрехите акари. Те се смятат за едни от най-честите причинители на астма по целия свят, като причиняват още алергии, хрема, епидемичен конюнктивит и дерматит, допълниха от там.

Според ведомството, новата наредба ще осигури условия за предоставяне на безопасни перилни услуги на детските и лечебните заведения, на обектите от туристическия и хранителния бранш, на други търговски, производствени, промишлени и стопански обекти, като с това ще се избегне рискът от неспазване на хигиенния и противоепидемичен режим и опасността от разпространение на различни видове заболявания чрез недобре изпрано пране./zdrave.net

Main Menu