Проф. Асен Балтов: Заснемането на операции е контрол, а не нарушаване на права

14 Дек 2018 13:27

Видеоконтрол на входа и изхода на инвазивните кардиологии, като мярка срещу фиктивните пациенти – това предлагат от НЗОК. Не закъсняха разнопосочните коментари, някои дори крайни.
"Аз приемам тази мярка като нещо нормално, защото в "Пирогов" сега навсякъде има камери. Това е двустранен процес. И медиците, и хората могат да са спокойни, ако се случи някакъв инцидент. Едва ли не се прокрадна идеята, че пациентите ще бъдат гледани постоянно. Но това не е така. Единствено ще се повиши контролът. Не става дума да се вижда лицето на пациента или дори самата манипулация". Това сподели по телевизия България он ер изпълнителният директор на „Пирогов" проф. Асен Балтов. Той допълни, че болниците нямат право да показват манипулацията на видео. Единствено тези операции, които ще се изучават могат да бъдат излъчвани, но само с подпис и съгласие на пациента, категоричен е Балтов, който е хирург и е направил хиляди операции.

 

По линия на индекса на болниците, проф. Балтов заяви, че има ниво на компетентност, което трябва да се спазва винаги.

 

"Когато един пациент бива опериран от медици без опит – картинката е различна. Само 9% от болниците могат да извършат абсолютно всички манипулации. Малките болници трябва да осъзнаят, че има граници, в които трябва да се поберат. Не може да искат да правят всичко. Годината беше тежка за "Пирогов" и болницата доказа, че работи добре. Ние имаме готовност да дадем работа на колеги, които искат да работят при нас.

 

Детските ни клиники са най-натоварените в цяла София". Това Балтов заяви по повод предложението на МС база „Лозенец“ – бивша Правителствена болница да бъде преобразувана в детски медицински център.

 

Това означава, че медиците от „Лозенец“ не бива да бъдат надъхвани, че ще останат на улицата, освен „Пирогов“ и други здравни заведения ще им предоставят възможност за изява.

Камилски дол

Main Menu