Д-р Станка Узунова: Празниците крият и рискове за вашите очи, бъдете отговорни

27 Дек 2018 14:33

Коледа отмина, но предстоящото празнуване на Нова година както винаги ще бъде съпровождено от безброй фойерверки, пиратки и „бомбички“, които ще са „актуални“ и след новогодишната нощ, заради серията от нови празненства на именни дни и през януари. Макар и безобидните на пръв поглед ефектни „експлозии“ могат да увредят сериозно и очите, които са най-високо развитите сетивни органи, предупреждава водещият очен лекар д-р Станка Узунова, доказан експерт в тази област. Известната очна специалистка пояснява, че 80% от възприятието на обкръжаващия свят се осъществява чрез очите и те са най-важният сетивен орган – другите четири като слух, допир, обоняние и вкус формират само 20% от сетивните възприятия. Потърсихме д-р Узунова за компетентен коментар по темата. Тя e доказан специалист по лечение на очни болести. Има над 10 следдипломни квалификации и обучения като повечето са свързани с развитието диагностицирането и терапията на глаукома. Тя е сертифициран обучител на глаукомни пациенти от Prevent blindness America от 2015 година.

- Д-р Узунова, на какво да обърнем внимание, за да предпазим нашите очи по време на празничните дни?

- Новогодишни празници, както и отминалата Коледа, е вълнуващо време за хората от всички възрасти. Обикновено го свързваме с много веселие, надежда и приятно прекарване с приятели и близки. Сигурност обаче никой от нас не иска да прекара празника в спешното отделение, затова не бива да забравяме да пазим себе си, децата си и нашите очи. Трябва да сме внимателни и да помислим за своите очи, защото празниците понякога крият опасности за тях, ще дам няколко примера: Коледнато-новогодишната елха, която украсяваме всяка година крие и опасности. И независимо дали ще изберем свежа или изкуствена, добре е да помним, че трябва да пазим лицето и очите си от острите иглички и от клоните й. При такова нараняване може да пострада сериозно предната част на очите – роговица. Трябва да внимаваме и с украсата на елхата от фин памук, брокат или гирлянди, да не попаднат частици в очите.
Децата са толкова развълнувани да видят какви подаръци имат, че последното нещо за което мислим в този момент са очите. Подаръците, които избираме е добре да бъдат съобразени с възрастта, да нямат остри ръбове или малки части. Особено трябва да се внимава с арбалети, пистолети, пейнтбол и всички останали подобни играчки, които могат да са опасни за очите. Много популярни подаръци напоследък са таблети и „умните“ телефони. Трябва да бъдете готови обаче в последствие да ограничите времето, което детето ви прекарва пред устройството. Доказано на база многобройни проучвания е, че продължителния престой пред дигитални устройства е пряко свързан с развитие и задълбочаване на късогледството. Да прибавим към това и вредното влияние за целия организъм на синята светлина, която се излъчва от всички устройства. Нейното предозиране освен късни очни усложнения води до дразнене от естествена светлина, безсъние, депресии.

- Във вихъра на празненствата често използваме много пиротехнически средства. Какви опасности крият те?

- Използването на пиротехнически средства, напр. бенгалски огън, конфети, пиратки, фойерверки и др. може да бъде много опасно, никога не ги насочвайте към вашите или на заобикалящите ви хора очи. При попадане на чуждо тяло в окото се появява зачервяване, сълзене, болка, силно дразнене. Не се опитвайте да го извадите сами, това е задача на очния специалист. При използване на пиротехнически средства, нека да не забравяме, че тези средства могат да са много опасни и никога не трябва да са самоделно направени.

- И какви други съвети ще дадете?

- Да, мога да дам и още съвети… Ето например всички сме готови за отваряне на шампанското! Но тапата изхвърча понякога толкова бързо и силно! Непременно трябва да се уверим, че няма да удари окото на човека отсреща, болката е наистина доста силна, а травмата може да доведе до сериозни очни усложнения – вкл. до травматична катаракта и отлепване на ретината!

- Често контактните лещи са предпочитан аксесоар за промяна на външния вид в празничната нощ. Нещо повече да ни кажете за тях…

- Виолетови, котешки или „вампирски“ очи са винаги интересни като аксесоари. Но не бива да се забравя, че грижата за тези специални контактни лещи е същата както за стандартните такива. Неправилното им ползване може да доведе до бактериални инфекции, роговични увреждания – надрасквания и ранички, очна болка, червени очи, чувствителност към светлина и много други. Не бива да забравяме добрата лична хигиена, препоръчителния срок на ползване на лещите, както и препоръките на очния лекар. Никога не ползвайте чужди контактни лещи и не ги купувайте от неоторизиран източник.

- Какво да посъветваме шофьорите?

- Празниците са свързани с гостуване на роднини и приятели, прибиране в къщи след тържествата. Не забравяйте да шофирате внимателно в зимни условия, без да сте употребили алкохол и ако ползвате очила – те да не са забравени в къщи. Не бива да забравяме, че никога не бива да шофираме след употребата на какъвто и да е алкохол. Дори малко количество алкохол води до забавяне на нашите реакции, повишена възбудимост, неправилна преценка, замъглено зрение и много други – все реакции на организма, които застрашават не само нашия и на децата ни живот, а и на хората около нас – познати и непознати.

- А как влия алкохолът на зрението?

– Неминуемо се употребява алкохол в празничната нощ – от наздравица и умерена консумация до злоупотреба и трагични инциденти. Употребата на фалшиви алкохолни напитки, например може да бъде фатална за зрението. Тези напитки съдържат метанол – метилов спирт или мравчена киселина. При този вид интоксикация в началото се наблюдава намалена зрителна острота, която бързо прогресира до ослепяване. Дължи се на необратимо увреждане на зрителния нерв вследствие хиперемия, оток и атрофия на нерва, достигащи до пълна загуба на зрението. Поглъщането на големи количества фалшив алкохол са опасни не само за зрението, но и за живота.

- Как да завършим нашия разговор, д-р Узунова?

- Нека си пожелаем прекрасно настроение по празниците, здраве, щастие, късмет, една успешна и много вълнуваща Нова 2019 година!

 

Main Menu