Проф. Генчо Начев: Студът може да предизвика инфаркт

03 Ян 2019 10:51

Студът води до свиване на кръвоносните съдове, притокът на кръв намалява и може да предизвика инфаркт. Това предупреди изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, цитиран от "Фокус".

По думите му, при най-малките оплаквания човек трябва да се потърси лекарска помощ. Топ кардиологът припомни кои са основните симптоми, които показват, че студеното време влияе на сърдечно-съдовата система.

"Чувствата за тежест, болка, неудобство, дискомфорт в сърдечната област, свързано понякога с изтръпване на лявата ръка са част от симптомите. Може да се получи и болка между лопатките в зависимост от това коя от коронарните артерии е засегната. Може да се наблюдават ритъмни нарушения като екстрасистолия, ускоряване на пулса. При пациенти, които имат обективни основания за това може да се стигне до изпадане в абсолютна аритмия. Тези симптоми недвусмислено говорят за проблеми, свързани със сърцето и трябва да се прибегне до експертна, квалифицирана консултация", обясни проф. Генчо Начев.

Той каза още, че хората трябва да следят редовно кръвното си налягане, да приемат топли течности и да сведат до минимум излагането на външни климатични условия.

Main Menu