Започва изграждането на Център за „Персонализирана иновативна медицина”

02 Фев 2019 08:37

 

Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ започва своята дейност в Пловдив. Проектът предвижда изграждането на комплекс  за медицински иновации, който ще бъде насочен, към формирането на нова съвременна и научноизследователска инфраструктура. Тя ще бъде фокусирана в една от приоритетните области  за развитие на научните изследвания на национално и европейски ниво – технологии, свързани със здравето.
Медицински университет – Пловдив е Бенефициент по Проекта, заедно с ПУ „Паисий Хилендарски" и Института по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов" към БАН.
Бюджетът на Проекта е 23 472 018,71 лв., от които 19 951 215, 91 лв. финансиране от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и 3 520 802,80 лв. национално съфинансиране.
Проектът е финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Предвидените по Проекта научни изследвания в областта на „Фармацевтичните нанотехнологии за таргетна лекарствена терапия“ са пряко свързани с персонализираната медицина.
С разработването на иновативни лекарство-доставящи системи за насочено действие ще се допринесе за осъществяване на основния принцип на персонализираната медицина „Точното лекарство в точната доза по точното време за точния пациент".
Освен разпознаването на точната мишена за дадено заболяване и откриването на ефективно лекарство за това състояние, ще се намери ефективен начин за транспортиране на лекарството в стабилно състояние до специфичната таргетна област, като се избягват имуногенни и неспецифични взаимодействия, ще се предотврати токсичното въздействие на лекарствените вещества върху нормалните тъкани и клетки, ще се елиминират нежеланите ефекти, които нормално съпътстват конвенционалната терапия на онкологичните заболявания.
Натрупването на нова подробна информация и сериозния напредък на науката и технологиите ще разкрият нови възможности за подобряване профилактиката и лечението на онкологичните заболявания, усъвършенстване на медицинската практика и осигуряване на ефективна и ефикасна здравна грижа.
За изпълнение на горепосочените цели във Факултета по фармация на МУ – Пловдив ще бъде създадена лаборатория „Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина” където ще се провеждат научноизследователските дейности.
Планираната лаборатория е уникална за региона и за България. Тя ще бъде оборудвана със съвременна високотехнологична апаратура за получаване и контрол на микро- и нано-размерни носители на лекарствени вещества, прилагани в противотуморната терапия.
Лабораторията ще разполага с нано-разпрашителна сушилня, апаратура за микрокапсулиране, както и високо специализирана техника за структурно-морфологично охарактеризиране на получените лекарство-доставящи системи и за изследване на биологични образци: трансмисионен електронен микроскоп за работа при ниски температури и сканиращ електронен микроскоп. Ще разполага също така и с апарат 4 тип проточна клетка, необходим за биофармацевтичното и фармакокинетичното охарактеризиране на разработените лекарствени носители, за да се осигури прецизност, повторяемост и висока степен на корелация между изследванията in vitro/in vivo. Ще има подходяща апаратура и за клетъчно култивиране, което ще позволи провеждането на изпитвания и за лекарствена токсичност и биопоносимост и постигане на насочено освобождаване на лекарствата при опитни животни.
За доброто функциониране на лабораторията „Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина” по Работен пакет 8 се предвижда ремонт и преустройство на учебна зала №10, в която ще бъдат разположени основните апарати. Залата е на Фармацевтичния факултет и се намира на територията на Медицински колеж при МУ – Пловдив.
Осъществяването на строителните и ремонтни дейности по Проект № BG05M2OP001-1.002-0005 Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ (включително подмяна на водопроводната мрежа и канализацията, както и на съществуващата електрическа инсталация, климатизация, подови настилки, замазки и др.) са съобразени с изискванията на Наредбата за принципите, инспекцията и удостоверяването на добрата лабораторна практика и имат за цел да удовлетворят инфраструктурните потребности съгласно Проекта.
Церемонията по откриването на строителната площадка се състоя в учебна зала №10 на Фармацевтичния факултет на територията на МК.
По време на церемонията проф. Маргарита Касърова-Трайкова, - координатор на научната дейност по Проекта, ръководител на научния екип по Работен пакет 8 и ръководител на лаборатория „Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина“, запозна присъстващите с целите и очакваните резултати от дейността на тази лаборатория.
Инж. Вартерес Кочиян от Медицински университет - Пловдив - експерт СМР по Проекта, представи Изпълнителя на строително-ремонтните дейности по извършване преустройство на учебна зала в лаборатория „Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина“ - фирма „ВАЛДОР-60“ ООД, със седалище в Пловдив. Общата стойност на договора е 25 061.60 лв. без ДДС, 30 073.92 лв. с ДДС.
Беше подписан Протокол за откриване на строителната площадка, с което се даде старт на строително-ремонтните дейности. Съгласно Договора за изпълнение се предвижда те да приключат до 20 дни.
На церемонията присъстваха участници в проекта, преподаватели и служители от МУ – Пловдив.

 

 

 

Main Menu